Meera Thiruchelvam: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(føyd til alt. skrivmåte)
Ingen redigeringsforklaring
 
(4 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Meera Thiruchelvam|Meera (Mira) Thiruchelvam]] ('''født ca. 1994 i [[Bergen]]) er fløytist og låtskriver. Hennes konserter er ofte en blanding av tamilsk og vestlig musikk. Hun har også spilt fløyte flere cd-plater utgitt i Norge og ved store kulturarrangementer.
'''[[Meera Thiruchelvam|Meera (Mira) Thiruchelvam]]''' (f. 1994) er en fløytisk, vokalist og gitarist fra Bergen. Thiruchelvam har tradisjonsbakgrunn fra tamilsk kultur i Sri Lanka, og allerede i åtteårsalderen begynte hun å spille bambusfløyte. Senere har hun fått undervisning av en rekke fremragende mestere innen tamilsk tradisjonsmusikk. Ved siden av fløyte spiller hun også gitar og opptrer dessuten som vokalist med et repertoar av tamilske tekster som hun selv har skrevet.
== Litteratur ==
 
Thiruchelvam er kanskje mest kjent fra Bergensbandet 9 grader nord, der hun er frontfigur på bambusfløyte og gitar sammen med søsteren [[Dhipa Thiruchelvam]] (vokal). Bandet ble startet i 2016, og ved siden av søstrene Thiruchelvam består det av [[Jakob Sønnesyn]] på bassgitar (gitar og kor) og perkusjonisten [[Jakob Sisselson Hamre]]. Musikalsk har bandet basis i tamilsk og [[Karnatisk musikk|karnatisk]] musikk, og sangene er «hovedsakelig basert på sørasiatisk rytme og melodi», fortalte Mira til NRK i 2017. Bandet debuterte i 2019 med plata «Jaffna», som var oppkalt etter foreldrenes hjemby i Sri Lanka. Også navnet bandet representerer en indirekte hyllest til foreldrenes hjemby, som ligger nettopp ni grader nord for ekvator. I 2023 fulgte andreplaten – «Yalpanam» – som ble belønnet med [[Spellemannprisen]] i åpen klasse. Bandet beskrev plata som en kronologisk reise, som starter med foreldrenes ankomst til Norge og ellers forteller om en komplisert og konfliktfylt kulturell reise som lander – ifølge [[Klassekampen (1969)|Klassekampen]] – i en form for balanse med avslutninglåta, «Adayalam», som betyr «identitet» på tamil.
 
==Litteratur==
*''Klassekampen 2018.01.19''. {{nb.no|NBN:no-nb_digavis_klassekampen_null_null_20180119_50_17_1}}.
*''Klassekampen 2018.01.19''. {{nb.no|NBN:no-nb_digavis_klassekampen_null_null_20180119_50_17_1}}.
*{{Umapalan 2016}}
*{{Umapalan 2016}}
Linje 7: Linje 10:
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Musikere]]
[[Kategori:Musikere]]
[[Kategori:Sri Lanka]]
[[Kategori:Bergen kommune]]
[[Kategori:Bergen kommune]]
[[Kategori:Fødselsår ukjent]]
{{Tamiler i Norge}}
{{Tamiler i Norge}}
{{KL}}
{{KL}}
{{Bm}}
{{Bm}}
[[Kategori:Fødsler i 1994]]

Nåværende revisjon fra 30. apr. 2024 kl. 11:09

Meera (Mira) Thiruchelvam (f. 1994) er en fløytisk, vokalist og gitarist fra Bergen. Thiruchelvam har tradisjonsbakgrunn fra tamilsk kultur i Sri Lanka, og allerede i åtteårsalderen begynte hun å spille bambusfløyte. Senere har hun fått undervisning av en rekke fremragende mestere innen tamilsk tradisjonsmusikk. Ved siden av fløyte spiller hun også gitar og opptrer dessuten som vokalist med et repertoar av tamilske tekster som hun selv har skrevet.

Thiruchelvam er kanskje mest kjent fra Bergensbandet 9 grader nord, der hun er frontfigur på bambusfløyte og gitar sammen med søsteren Dhipa Thiruchelvam (vokal). Bandet ble startet i 2016, og ved siden av søstrene Thiruchelvam består det av Jakob Sønnesyn på bassgitar (gitar og kor) og perkusjonisten Jakob Sisselson Hamre. Musikalsk har bandet basis i tamilsk og karnatisk musikk, og sangene er «hovedsakelig basert på sørasiatisk rytme og melodi», fortalte Mira til NRK i 2017. Bandet debuterte i 2019 med plata «Jaffna», som var oppkalt etter foreldrenes hjemby i Sri Lanka. Også navnet på bandet representerer en indirekte hyllest til foreldrenes hjemby, som ligger nettopp ni grader nord for ekvator. I 2023 fulgte andreplaten – «Yalpanam» – som ble belønnet med Spellemannprisen i åpen klasse. Bandet beskrev plata som en kronologisk reise, som starter med foreldrenes ankomst til Norge og ellers forteller om en komplisert og konfliktfylt kulturell reise som lander – ifølge Klassekampen – i en form for balanse med avslutninglåta, «Adayalam», som betyr «identitet» på tamil.

Litteratur


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Meera Thiruchelvam er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.