Michael Melchior

Michael Melchior (født 31. januar 1954 i København) er rabbiner og politiker.

Michael Melchior.

Han kommer fra en rabbinerslekt, der så langt sju generasjoner av sønner har blitt rabbinere. Farfaren var Marcus Melchior, som hadde sitt virke hovedsakelig i Danmark, men som blant annet innvia synagogen i Bergstien i 1920. Faren er Bent Melchior, tidligere rabbiner i København. Sønnen Joav Melchior ble også rabbiner i Oslo.

Michael Melchior ble ordinert i Jerusalem i 1980, og ble kort tid etter rabbiner i Oslo. I 1985/1986 flytta han til Israel, og han har for det meste bodd der siden. I 1996 ble han leder for det venstreorienterte religiøse partiet Meimad. I 1999 ble det formelt registrert som politisk parti, og det året ble Melchior både gjenvalgt som leder og innvalgt i riksforsamlinga Knesset. Fra 1999 til 2001 var han minister og sosial- og diasporasaker i Ehud Baraks regjering. Etter Baraks valgnederlag i 2001 ble Melchior viseutenriksminister for diasporasaker under Shimon Peres, en stilling han måtte gå fra da Arbeiderpartiet trakk seg fra regjeringa i 2002. I 2003 ble Melchior gjenvalgt til Knesset. Han ble så viseminister for utdanning, kultur og sport i 2005, etter at Arbeiderpartiet igjen hadde gått inn i regjeringa. Han ble så for en kort tid fra juni 2006 viseminister for sosial- og diaporasaker, inntil Arbeiderpartiet igjen trakk seg fra regjeringa. I 2006 ble han valgt inn i Knesset igjen, og ble leder for komiteen for utdanning, kultur og sport.

I 2008 brøt Meimad ut av alliansen med Arbeiderpartiet, og gikk i stedet til valg sammen med De Grønne. Denne alliansen fikk ingen representanter. I 2012 annonserte Melchior at han ikke vil stille i flere valg til Knesset.

Utenom partipolitikken har Melchior vært involvert i flere organisasjoner, både venstreorienterte og tverrpoltitiske. Han har særlig engasjerte seg i saker som utdanning, interreligiøse samtaler, fredssaken og miljø. I 2002 var han sammen med sjeik Talal Sider med på å starte opp et interreligiøst toppmøte i Alexandria i Egypt. Dette førte fram til Alexandriaprosessen, der man blant annet drøfta hvordan man kan motvirke at religiøse motsetninger blir trukket inn i den politiske konflikten i Midt-Østen. I 2012 kom han med en uttalelse om at selv blant lederne for Hamas var det vilje til å få en fredsavtale med Israel. Han plasserte dermed hovedansvaret for mangelen på framgang i forhandlinger hos Israel, ikke hos islamistene. Melchior har mottatt flere priser for sitt interreligiøse arbeid. I 2017 mottok han Blanche Majors Forsoningspris.

Kilder