MindreAlv

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. nov. 2022 kl. 13:22 av Rool (samtale | bidrag) (Henspille på.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

MindreAlv er navnet på Fredrikstad Museums årbok som utkommer annenhvert år. Boken utkom første gang i 1983, da bare under navnet Årbok, men fra andre nummer i 1985 har årboken hatt navnet MindreAlv. Navnet henspiller på jarlen Alv Erlingsson som ifølge en myte skal ha hatt en borg på øya Isegran. I folkevisetradisjonen har han fått navnet Mindre Alv, eller Milde Alv. Opphavet til dette merkelige navnet er ikke klart.

MindreAlv har gjennom årene publisert en rekke artikler om lokalhistoriske tema fra Fredrikstad og distriktet rundt. Tiende utgave fra 2003 inneholdt en fortegnelse over alle artikler og artikkelforfattere fra den første utgaven kom i 1983, mens et forfatter- og emneregister for alle bind til og med bind XV var inkludert i utgaven i 2013. En redaksjonskomité leder bokarbeidet, denne består av medlemmer fra museet og andre.

I 2014 kom en jubileumsutgave forbindelse med 200-årsfeiringen av Grunnloven og året 1814. Årboken fikk tittelen Mot Fredrikstad! med undertittel Krig og okkupasjon i 1814. Boken har fått samme navn som Erling Johansens artikkel om felttoget over Hvaler og Kråkerøy i 1814, og artikkelen ble utgitt for tredje gang med tillatelse fra hans familie. Dessuten er det artikler om svensk okkupasjon av Fredrikstad i 1814–15, kronprins Carl Johans flygeblad om de aktuelle hendelsene i august og september i tillegg til historien om ratifiseringen av Mossekonvensjonen som fant sted i Fredrikstad.

Oversikt over artiklene i de enkelte årgangene