Munkenes kapell: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Kulturminner» til «»
(Ny side: '''Munkenes kapell''' er et kulturminne i Son i Akershus. Det består av grunnmurer og rester etter steingjerder på eiendommen «Lotteskjærte» på Strømbråten. Navnet restene g...)
 
m (Teksterstatting – «Kategori:Kulturminner» til «»)
 
(11 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Munkenes kapell''' er et kulturminne i [[Son]] i [[Akershus]]. Det består av grunnmurer og rester etter steingjerder på eiendommen «Lotteskjærte» på Strømbråten. Navnet restene går under kommer av spekulasjoner om at det dreier seg om et [[kloster|munkekloster]] fra [[middelalderen]]. Det er også teorier om at det kan dreie seg om rester av en [[bygdeborg]] fra ca. år 600 eller et vanlig uthus og inngjerding som kan være av senere dato.  
<onlyinclude>'''[[Munkenes kapell]]''' er et [[kulturminne]] i [[Son]] i [[Akershus]]. Det består av grunnmurer og rester etter steingjerder på eiendommen «Lotteskjærte» på Strømbråten. Navnet restene går under kommer av spekulasjoner om at det dreier seg om et [[kloster|munkekloster]] fra [[middelalderen]]. Det er også teorier om at det kan dreie seg om rester av en [[bygdeborg]] fra ca. år 600 eller et vanlig uthus og inngjerding som kan være av senere dato. Restene omtales ofte som et [[fornminne]], men da dette begrepet forbeholdes levninger fra før [[reformasjonen]] er det usikkert om det er en korrekt betegnelse. </onlyinclude>


==Undersøkelser==
==Undersøkelser==


På grunn av en lokal diskusjonen om restene i [[1980]] utførte [[Oldsaksamlingen]] en undersøkelse der i [[1981]]. Disse førte ikke til noen entydig konklusjon.  
<onlyinclude>På grunn av en lokal diskusjonen om restene i [[1980]] utførte [[Oldsaksamlingen]] en undersøkelse der i [[1981]]. Disse førte ikke til noen entydig konklusjon.  


Den største hustuften tyder på et hus på omkring seksten ganger fem meter, muligens en [[lafting|laftet]] låve. Den nordlige tuften er fra et mindre hus som ser ut til å ha brent ned. Utenfor steingjerdet er det en halvsirkelformet tuft.  
Den største hustuften tyder på et hus på omkring seksten ganger fem meter, muligens en [[lafting|laftet]] låve. Den nordlige tuften er fra et mindre hus som ser ut til å ha brent ned. Utenfor steingjerdet er det en halvsirkelformet tuft.</onlyinclude>


Man har funnet biter av glasert [[steintøy]] og en hollandsk krittpipe fra 1740. Det er tidligere funnet et knivskaft med en inngravert figur, som av enkelte blir tolket som et bilde av en munk.
Man har funnet biter av glasert [[steintøy]] og en hollandsk krittpipe fra 1740. Det er tidligere funnet et knivskaft med en inngravert figur, som av enkelte blir tolket som et bilde av en munk.
Linje 38: Linje 38:
* Linnestad, Marit og Bjørn, ''Lokalhistorien i Vestby Avis'', Vestby Historielag, 1990 (div. artikler)
* Linnestad, Marit og Bjørn, ''Lokalhistorien i Vestby Avis'', Vestby Historielag, 1990 (div. artikler)


[[Kategori:Kulturminner i Akershus]]
==EKsterne lenker==
[[Kategori:Vestby]]
 
* {{kulturminne|41659}}
{{artikkelkoord|59.524522|N|10.69535|Ø}}
 
[[Kategori:Kulturminner fra middelalderen]]
[[Kategori:Kirkeindikasjoner]]
[[Kategori:Vestby kommune]]
[[Kategori:Son]]
{{bm}}