Nødsarbeid: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Wilse Sjursøya 1935.jpg|Den ferdig planerte [[Sjursøya]], utført som nødsarbeid.|[[Anders Beer Wilse]]/[[Oslo Museum]]|5. juni 1935}}
'''[[Nødsarbeid]]''' er arbeid som er satt i gang av det offentlige for å motarbeide arbeidsledighet, og i stedet for å utbetale direkte bidrag til arbeidsledige. Nødsarbeid gir vanligvis lavere lønn enn normallønnen på det åpne markedet.
'''[[Nødsarbeid]]''' er arbeid som er satt i gang av det offentlige for å motarbeide arbeidsledighet, og i stedet for å utbetale direkte bidrag til arbeidsledige. Nødsarbeid gir vanligvis lavere lønn enn normallønnen på det åpne markedet.


Dette var et titak som ble mye benyttet i [[mellomkrigstiden]], hvor arbeidsledige ble satt til særlig større anleggsarbeider som anlegg av jernbanelinjer, som for eksempel [[Sperillbanen]], veier og utbedring av disse, park- og idrettsanlegg som på [[Jordal idrettspark|Jordal]] i Oslo, og også prosjekter som de første arbeidene på [[Oslo lufthavn Fornebu|flyplassen på Fornebu]] og planeringen av [[Sjursøya]] fra 11921, med inntil 1 500  mann i arbeid i to skift. Men nødsarbeidere ble også satt til vedlikeholdsoppgaver som steinplukking, snørydding og lignende.  
Nedgangstidene i [[mellomkrigstiden]] gjorde at nødsarbeid ble mye brukt i de økonomiske nedgangstidene på 1920- og 1930-tallet. I mange tilfeller var det noe uklart hva som var nødsarbeid og hva som var ordinære oppgaver, og dette førte ofte til strid om hvilke tariffsatser som skulle anvendes.
 
Nødarbeid kunne være større anleggsarbeider som anlegg av jernbanelinjer, som for eksempel [[Sperillbanen]], veier og utbedring av disse, park- og idrettsanlegg som på [[Jordal idrettspark|Jordal]] i Oslo, og også prosjekter som de første arbeidene på [[Oslo lufthavn Fornebu|flyplassen på Fornebu]] og planeringen av [[Sjursøya]] fra 11921, med inntil 1 500  mann i arbeid i to skift. Men nødsarbeidere ble også satt til vedlikeholdsoppgaver som steinplukking, snørydding og lignende.  


== Kilder ==
== Kilder ==

Sideversjonen fra 26. jun. 2019 kl. 16:01

Den ferdig planerte Sjursøya, utført som nødsarbeid.
Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum (5. juni 1935).

Nødsarbeid er arbeid som er satt i gang av det offentlige for å motarbeide arbeidsledighet, og i stedet for å utbetale direkte bidrag til arbeidsledige. Nødsarbeid gir vanligvis lavere lønn enn normallønnen på det åpne markedet.

Nedgangstidene i mellomkrigstiden gjorde at nødsarbeid ble mye brukt i de økonomiske nedgangstidene på 1920- og 1930-tallet. I mange tilfeller var det noe uklart hva som var nødsarbeid og hva som var ordinære oppgaver, og dette førte ofte til strid om hvilke tariffsatser som skulle anvendes.

Nødarbeid kunne være større anleggsarbeider som anlegg av jernbanelinjer, som for eksempel Sperillbanen, veier og utbedring av disse, park- og idrettsanlegg som på Jordal i Oslo, og også prosjekter som de første arbeidene på flyplassen på Fornebu og planeringen av Sjursøya fra 11921, med inntil 1 500 mann i arbeid i to skift. Men nødsarbeidere ble også satt til vedlikeholdsoppgaver som steinplukking, snørydding og lignende.

Kilder