Nesøya (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. feb. 2024 kl. 14:01 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Nesøya, med Nesøytjernet midt på bildet.
Foto: Karl Braanaas (2007).
Hvamodden friområde helt sørvest på Nesøya.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016).

Nesøya er ei øy og et boligområde i Asker. Den er den største øya i Vestfjorden og Indre Oslofjord, med et areal på ca. 3050 dekar. I 1532 skrevet på kart som Nasoo. For tidligere eierforhold og historikk, artikkelen om Nesøya gård.

Etter den annen verdenskrig skjøt boligbyggingen på Nesøya fart, spesielt etter at den nye broen over Grønsund ble åpnet i 1957.

Etter at en rekke kjendiser og rikfolk bosatte seg på øya i 1960- og 1970-årene, ble Nesøya et av Norges mest attraktive steder å bo. Blant de kjentfolkene som i dag (2011) bor på øya, er Wenche Myhre, Magne Furuholmen, Halvard Flatland, Jan Åge Fjørtoft, Varner-brødrene, Reitan-brødrene, Inger Lise Rypdal og Anders Hatlo. I januar 2011 ble Christian Eide fra Nesøya den raskeste person til å gå alene til Sydpolen.

Veinettet er blitt brukbart utbygd i takt med boligbyggingen, men ellers har Nesøya sparsomt med infrastruktur, til tross for at øya har over 5000 innbyggere.

Nesøya er først og fremst et boligområde. Øya har egen dagligvareforretning og barneskole med idrettsplass og fotballbane (kunstgress fra 2008), men postkontoret ble nedlagt i 1997 tross kraftige protester fra lokalmiljøet.

Bussforbindelsen til Sandvika og Oslo er blitt bedre de siste årene. Kabelferge til Brønnøya. Badestrender og friområder.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Nesøya (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8633108° N 10.5203797° Ø