Nesodden historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Råtekst fra 2019-undersøkelsen.)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Nesodden historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Nesodden kommune]] i [[Akershus]]. Det er tilsluttet [[Follo historielag]] og [[Landslaget for lokalhistorie]] Historielaget utgir årboka ''[[Sopelimen]]''. </onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Nesodden historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Nesodden kommune]] i [[Akershus]]. Det er tilsluttet [[Follo historielag]] og [[Landslaget for lokalhistorie]] Historielaget utgir årboka ''[[Sopelimen]]''. </onlyinclude>
RÅTEKST
3. Stiftelsesår/dato: 21.10. 1981.
4. Lagets ledere, fra oppstart til nå:
1980 – 1986: Marit Kiil (Jahr Evensen)
1987 – 1995: Randi Moe
1996 - 2007: Per Nordal
2008 – 2010: Leiv Bjerve
2011 – 2016: Åste Eggen
2017 -            Eli Vinje
5. Andre viktige personer, samt begrunnelse:
- Årskriftets ulike redaktører.
- Jan Arne Ødegården, ansvarlig for digitalisering og lagets bildesamling.
- Harald Lorentzen, lokalhistoriker, utstillingsansvarlig i alle sammenhenger når historielaget arrangerer utstillinger om forskjellige temaer. Forfatter av mange bøker og hefter fra lokalmiljøet i eldre og nyere tid. Mye brukt som foredragsholder.
- Stein Turtumøygard, ansvarlig for historielagets to årlige rusleturer fra forskjellige områder i lokalmiljøet. Forfatter av mange bøker fra og om Nesodden. Medansvarlig for merking av Kyststien på Nesoddens østside. Han er og en populær og mye brukt foredragsholder.
6. Formålsparagraf/målsetting
§ 1 - FORMÅL Nesodden Historielag har til formål å samle inn og spre opplysninger om bygdas historie, for å vekke interesse og skape forståelse for denne. Laget vil arbeide for å utbre kjennskap til vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda.
7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer: -
8. Medlemstall: 1990: 161 medlemmer
                            2019: 327 medlemmer
9. Utviklingen av medlemstall: Relativt stabilt de senere år.
10. Annen relevant informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.:  -
Del 2: Lagets arbeid
Svar gjerne utfyllende på disse punktene
11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?: (se vedtektene)
- Årlig utgivelse av Sopelimen med relevante artikler.
- Medlemsmøter 2 g. pr. år med aktuelle foredrag.
- Rusleturer 2 g. (vår og høst) i Nesoddmarka, med informasjon om steder og andre interessante opplysninger på turen.
- Oppdatert hjemmeside (Nesodden Historielag.org) og Facebookside.
- Årlige utstillinger med lokale historiske temaer.
- Merking av husmannsplasser i Nesoddskogen.
12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?
- Nesoddens Historie, bind II utgitt i 1995
- Nesoddens Historie, bind III utgitt 2005
- Årlig utgivelse av tidsskriftet Sopelimen med ulike artikler.
- Brosjyrer om forskjellige severdigheter på Nesodden.
13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.):
- Ja, alle bilder i historielagets eie er digitalisert.
- Alle årganger av «Sopelimen» er lagt på nett og lett tilgjengelig.
14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår):
- Riving, merking, oppsetting og møblering av Fundingrudhuset, et lokalt gårdshus fra gården Fundingrud. (1996 – 2006).
- Merking av 25 husmannsplasser i skogene på Nesodden.
- Rydding og merking av to kirkestier, fra Gjøfjell til Nesodden kirke og fra Haslum (Blylaget) til Nesodden kirke. (2005)
- Opplysningstavle ved Nesodden middelalderkirke. Utarbeidelse av opplysningsfolder på norsk, engelsk og tysk til bruk ved åpen kirke i sommermånedene.
- Maling og vedlikehold av Fyrlykta på Tangen. (Ikke i bruk som fyrlykt lenger, men et viktig landemerke på Nesoddens nordspiss.)
- Restaurering av tåkeklokketårnet på Signalen ved fergeterminalen (bygg fra 1883)


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
Linje 8: Linje 58:
[[Kategori:Nesodden kommune]]
[[Kategori:Nesodden kommune]]
[[Kategori:Etableringer i 1980]]
[[Kategori:Etableringer i 1980]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 26. jul. 2022 kl. 06:50

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Nesodden historielag er et historielag i Nesodden kommune i Akershus. Det er tilsluttet Follo historielag og Landslaget for lokalhistorie Historielaget utgir årboka Sopelimen.


RÅTEKST

3. Stiftelsesår/dato: 21.10. 1981. 4. Lagets ledere, fra oppstart til nå: 1980 – 1986: Marit Kiil (Jahr Evensen) 1987 – 1995: Randi Moe 1996 - 2007: Per Nordal 2008 – 2010: Leiv Bjerve 2011 – 2016: Åste Eggen 2017 - Eli Vinje 5. Andre viktige personer, samt begrunnelse: - Årskriftets ulike redaktører. - Jan Arne Ødegården, ansvarlig for digitalisering og lagets bildesamling. - Harald Lorentzen, lokalhistoriker, utstillingsansvarlig i alle sammenhenger når historielaget arrangerer utstillinger om forskjellige temaer. Forfatter av mange bøker og hefter fra lokalmiljøet i eldre og nyere tid. Mye brukt som foredragsholder. - Stein Turtumøygard, ansvarlig for historielagets to årlige rusleturer fra forskjellige områder i lokalmiljøet. Forfatter av mange bøker fra og om Nesodden. Medansvarlig for merking av Kyststien på Nesoddens østside. Han er og en populær og mye brukt foredragsholder. 6. Formålsparagraf/målsetting

§ 1 - FORMÅL Nesodden Historielag har til formål å samle inn og spre opplysninger om bygdas historie, for å vekke interesse og skape forståelse for denne. Laget vil arbeide for å utbre kjennskap til vår kulturarv og verne kulturminner av alle slag i bygda. 

7. Eventuelle tidligere formålsparagrafer: - 8. Medlemstall: 1990: 161 medlemmer

                            2019: 327 medlemmer

9. Utviklingen av medlemstall: Relativt stabilt de senere år. 10. Annen relevant informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.: - Del 2: Lagets arbeid Svar gjerne utfyllende på disse punktene 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?: (se vedtektene) - Årlig utgivelse av Sopelimen med relevante artikler. - Medlemsmøter 2 g. pr. år med aktuelle foredrag. - Rusleturer 2 g. (vår og høst) i Nesoddmarka, med informasjon om steder og andre interessante opplysninger på turen. - Oppdatert hjemmeside (Nesodden Historielag.org) og Facebookside. - Årlige utstillinger med lokale historiske temaer. - Merking av husmannsplasser i Nesoddskogen. 12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt? - Nesoddens Historie, bind II utgitt i 1995 - Nesoddens Historie, bind III utgitt 2005 - Årlig utgivelse av tidsskriftet Sopelimen med ulike artikler. - Brosjyrer om forskjellige severdigheter på Nesodden. 13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.): - Ja, alle bilder i historielagets eie er digitalisert. - Alle årganger av «Sopelimen» er lagt på nett og lett tilgjengelig. 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår): - Riving, merking, oppsetting og møblering av Fundingrudhuset, et lokalt gårdshus fra gården Fundingrud. (1996 – 2006). - Merking av 25 husmannsplasser i skogene på Nesodden. - Rydding og merking av to kirkestier, fra Gjøfjell til Nesodden kirke og fra Haslum (Blylaget) til Nesodden kirke. (2005) - Opplysningstavle ved Nesodden middelalderkirke. Utarbeidelse av opplysningsfolder på norsk, engelsk og tysk til bruk ved åpen kirke i sommermånedene. - Maling og vedlikehold av Fyrlykta på Tangen. (Ikke i bruk som fyrlykt lenger, men et viktig landemerke på Nesoddens nordspiss.) - Restaurering av tåkeklokketårnet på Signalen ved fergeterminalen (bygg fra 1883)


Eksterne lenker