Nordlia (tettsted)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 8. jun. 2009 kl. 12:16 av Kallrustad (samtale | bidrag) (korr.)
Hopp til navigering Hopp til søk

Nordlia er et tettsted i Østre Toten kommune, om lag sju kilometer fra Gjøvik. Det har omtrent 550 innbyggere (2009). Stedet ligger i bygdelaget Nordlia og har navn etter dette. Det strekker seg fra fra Nordlia grendehus i nord til Groset i sør, på begge sider av Nordlivegen. Det er få sørvisfunksjoner her, med unntak av skole, kirke, grendehus og barnehage. Nordlia framstår som en Gjøvik-forstad med villabebyggelse. Tettbebyggelsen i Nordlia er bygd på tomter fra matrikkelgardene Asgard, Breili, Askjum, Kallrustad og Kolbjørnrud. Tettstedet har vokst fram gradvis siden 1980-tallet.


Historie

På 1970-tallet ble det solgt fra en del tomter fra bruka Engelia, Bekkelund, Engelund, som alle opprinnelig var del av matrikkelgarden Kallrustad. Sjølve tettstedet - etter SSBs kriterier - oppsto imidlertid ikke før på 1980-tallet, da de større boligfelta Kallrustadskauen og Asgardsfeltet ble bygd. I 1980 ble skauen på Ner-Kallrustad lagt ut til eneboligtomter og nytt skolested i Nordlia. Midt på 1980-tallet ble Asgardsfeltet (Askegårdsfeltet), det hittil største boligområdet i Nordlia, bygd ut. Takket være disse utbyggingene hadde Nordli skolekrets størst befolkningsvekst i Østre Toten kommune på 1980-tallet, og det ble lagt et grunnlag for at den nedleggingstrua skolen kunne sikres. Dette forhindra imidlertid ikke at både poststedet og butikken Nordlia Handel ble nedlagt.

På 1990-tallet fortsatte utbygginga i Nordlia, med et sammenhengende boligfelt på jorda til gamle Nordli skole og småbruket Mekket. Også på Frydenlundstoppen ble det bygd fem eneboliger.

Den siste utvidelsen av tettstedet Nordlia er boligfeltet Askjumlia. Dette ble lagt ut i 2000, men det tok flere år før utbygginga kom i gang for alvor. Det store tilbudet av brukte eneboliger på denne tida hadde trulig noe av skylda for tregheten. Med Askjumlia vokste også grenda i Kjørkjevegen og på Askjumtoppen sammen med tettbebyggelsen i Nordlia, slik at tettstedet i praksis kom til å strekke seg helt til Groset.