Nordliens Meieri: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:
== Leverandørkretsen ==
== Leverandørkretsen ==


Det er usikkert om alle gardbrukerne på [[Nordlihøgda]] leverte mjølka hit, eller om de fortsatte å bruke [[Alms Meieri]]. I begynnelsen leverte også noen av gardbrukerne i [[Bjørnsgård skole]]krets til meieriet på Breilibakken. Dette gjaldt blant annet garden [[Haug (Nordlia)|Haug]]. 21. august 1872 skriver [[Ole Christian Haug]] i [[Kjeldearkiv:Ole Christian Haugs noteringsbok (1860-1899)|noteringsboka si]]at "Jeg kjørte melken til Nordliens Meieri om kvelden". Men kanskje fordi mjølk var en transportkrevende vare, ble det alt samme år bygd et [[Bjørnsgaard Meieri|meieri i denne kretsen]] også.  
Det er usikkert om alle gardbrukerne på [[Nordlihøgda]] leverte mjølka hit, eller om de fortsatte å bruke [[Alms Meieri]]. I begynnelsen leverte også noen av gardbrukerne i [[Bjørnsgård skole]]krets til meieriet på Breilibakken. Dette gjaldt blant annet garden [[Haug (Nordlia)|Haug]]. 21. august 1872 skriver [[Ole Christian Haug]] i [[Kjeldearkiv:Ole Christian Haugs noteringsbok (1860-1899)|noteringsboka si]] at "Jeg kjørte Melken til Nordliens Meieri om kvelden". Men kanskje fordi mjølk var en transportkrevende vare, ble det alt samme år bygd et [[Bjørnsgaard Meieri|meieri i denne kretsen]] også.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==

Sideversjonen fra 7. des. 2010 kl. 11:04

Nordliens Meieri ble oppretta rundt 1871. Dette var et andelslag som var eid av gardbrukerne i Nordli skolekrets i Østre Toten. Andelseierne leide tomt på garden Breilibakkens grunn, der det fra før var landhandleri. Med meieri attåt ble det et lite sentrum på Breilibakken, like nedafor der Asgardsfeltet ligger i dag. Den nåværende Meierivegen følger omtrent den gamle vegen som førte til meieriet sør- og vestfra.

Mangeårig meieriforpakter var Ole F. Blixseth. Sammen med kona Oline dreiv han både meieri og landhandleri. Meieriet produserte blant annet sønning, en slags prim. Nordliens Meieri var i drift til ca. 1900-1910. Etter at sjølve meieridrifta tok slutt, var meieriet mjølkemottak for mjølkefabrikken på Kapp. Denne fabrikken tok da i mot mesteparten av mjølka som ble produsert i distriktet.

Leverandørkretsen

Det er usikkert om alle gardbrukerne på Nordlihøgda leverte mjølka hit, eller om de fortsatte å bruke Alms Meieri. I begynnelsen leverte også noen av gardbrukerne i Bjørnsgård skolekrets til meieriet på Breilibakken. Dette gjaldt blant annet garden Haug. 21. august 1872 skriver Ole Christian Haug i noteringsboka si at "Jeg kjørte Melken til Nordliens Meieri om kvelden". Men kanskje fordi mjølk var en transportkrevende vare, ble det alt samme år bygd et meieri i denne kretsen også.

Kilder og litteratur