Ole Christian Haug

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ole Christian Haug.
Foto: Fotoarkivet på Haug

Ole Christian Haug (født 3. januar 1849Haug i Nordlia i Østre Toten, død samme sted 1934) var gardbruker, lokalpolitiker og slektshistoriker. I ei årrekke var han også kasserer for Hekshus Brænderi, og rundt 1890 bestyrte han Bjørnsgaard Meieri.

Haug vokste opp på garden Haug i Nordlia, en eiendom han ca. 1899 tok over etter faren, Even Haug (1821-94). Mora var Johanne Pedersdatter f. Narum (1825-98).

Alt som 11-åring begynte Haug å skrive dagbok fra dagliglivet på garden og i grenda, og dette fortsatte han med til få måneder før han døde i 1934. I noteringsboka er det detaljerte skildringer om bl.a. arbeidsliv, værforhold, sosialt samkvem og kommunikasjonsutbygging.

Ole Christian Haug har også notert mye fra det politiske livet i bygda, da han var aktiv kommunepolitiker og Venstre-mann. På 1890-tallet var Haug medlem av skolestyret i Østre Toten. Som en av de ledende skikkelsene i bygdelaget Nordlia ble han også formann i byggekomiteen for Nordlia kirke. Nedtegnelsene fra byggearbeidet ble nytta i en hovedoppgave om sosiale relasjoner i Nordlia på 1800-tallet.

Familie

Haug var gift med Marte Marie Blixseth (1850-1926), datter av Christian og Agnethe Blixseth. Marte Marie og Ole Christian Haug fikk fire barn:

Slektshistorikeren

Da Haug i 1934 fylte 80 år, fikk han gratulasjoner i ei av Gjøvik-avisene:

Skjønt O. C. Haug har røktet alle sine hverv med en aldri sviktende pliktfølelse, så er det vel arbeidet i bygdebokkomiteen det arbeidet som har ligget hans hjerte nærmest.[...] Man kan vel gå ut fra at han er en av de totninger som sitter inne med den største personalhistoriske kunnskap fra sin bygd.

Han var mangeårig medlem av komiteen for Totens bygdebok. Som slektshistorisk interessert laga Haug mange ættetavler for folk i nabolaget, til dels basert på kildemateriale han fant på Statsarkivet i Hamar.

Bildegalleri

Kilder og litteratur