Ola Hegerberg: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(under arbeid)
 
(mannen bak Ola Hegerbergs gate)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
'''[[Ola Hegerberg]]''' (født 1894 i [[Tingvoll kommune|Tingvoll]], [[Møre og Romsdal]], død?) var lærer. Han ble ansatt ved [[Fjellhamar skole]] i [[1924]]. Hegerberg engasjerte seg sterkt i lokalsamfunnet og var sentral i den lokale samfunnsdebatten i [[mellomkrigsåra]]. Under [[andre verdenskrig|krigen]] var han en viktig aktør i den militære [[Hjemmefronten|motstandskampen]] på lokalplanet. To ganger i løpet av krigen ble han arrestert og satt fengslet på [[Grini fangeleir]] i [[Bærum]]. Fra vinteren [[1943]] satt han fengslet til krigen var slutt. Etter krigen fortsatte Hegerberg sitt arbeid som lærer ved Fjellhamar skole, der han i en periode også var skolestyrer (rektor) fram til han nådde pensjonsalderen. Hegerberg skrev «Sang til Lørenskog». [[Ola Hegerbergs gate]] fikk navn i [[2005]].
'''[[Ola Hegerberg]]''' (født 5. mai 1894 i [[Tingvoll kommune|Tingvoll]], [[Møre og Romsdal]], død 22. mars 1984) var lærer. Lengst virka han i [[Lørenskog]], der [[Ola Hegerbergs gate]] ble oppkalt etter han i [[2005]].
 
Hegerberg var sønn av Mikael E. og Anne Hegerberg. Han gikk lærerskolen og tok eksamen i 1920. Ola Hegerberg var ansatt ved [[Møre ungomsskole]] 1920-21, [[Kirkenes byfolkeskole]] 1921-22 og Bjørnvatn byfolkeskule 1922-24.
 
Han ble ansatt ved den nyetablerte [[Fjellhamar skole]] i Lørenskog i [[1924]]. Hegerberg engasjerte seg sterkt i lokalsamfunnet og var sentral i samfunnsdebatten i [[mellomkrigsåra]]. Under [[andre verdenskrig|krigen]] var han en viktig person i den militære [[Hjemmefronten|motstandskampen]] i Lørenskog. To ganger i løpet av krigen ble han arrestert og satt fengsla på [[Grini fangeleir]] i [[Bærum]]. Fra vinteren [[1943]] satt han fengsla til krigen var slutt.  
 
Etter krigen fortsatte Hegerberg sitt arbeid som lærer ved Fjellhamar skole, der han i en periode også var skolestyrer fram til han ble pensjonist. Hegerberg skrev «Sang til Lørenskog» og hadde tillitsverv i blant annet [[Akershus Bibliotekforening]] og [[Røde Kors]].
 
Hegerberg var gift med Margit f. Eikelid, datter av Anton og Oleane Eikelid.


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


*''[[Aftenposten]]'', 20. november 1968 og 27. mars 1984.
*Artikkelen [[Ola Hegerbergs gate]]
*Artikkelen [[Ola Hegerbergs gate]]
*
{{Norske Skolefolk 1934}}


{{DEFAULTSORT:HEGERBERG; OLA}}
{{DEFAULTSORT:HEGERBERG; OLA}}
Linje 15: Linje 24:
[[Kategori:Lærere]]
[[Kategori:Lærere]]
[[Kategori:Fødsler i 1894]]
[[Kategori:Fødsler i 1894]]
[[Kategori:Dødsfall i ]]
[[Kategori:Dødsfall i 1984]]

Sideversjonen fra 31. mar. 2014 kl. 13:16

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Ola Hegerberg (født 5. mai 1894 i Tingvoll, Møre og Romsdal, død 22. mars 1984) var lærer. Lengst virka han i Lørenskog, der Ola Hegerbergs gate ble oppkalt etter han i 2005.

Hegerberg var sønn av Mikael E. og Anne Hegerberg. Han gikk lærerskolen og tok eksamen i 1920. Ola Hegerberg var ansatt ved Møre ungomsskole 1920-21, Kirkenes byfolkeskole 1921-22 og Bjørnvatn byfolkeskule 1922-24.

Han ble ansatt ved den nyetablerte Fjellhamar skole i Lørenskog i 1924. Hegerberg engasjerte seg sterkt i lokalsamfunnet og var sentral i samfunnsdebatten i mellomkrigsåra. Under krigen var han en viktig person i den militære motstandskampen i Lørenskog. To ganger i løpet av krigen ble han arrestert og satt fengsla på Grini fangeleir i Bærum. Fra vinteren 1943 satt han fengsla til krigen var slutt.

Etter krigen fortsatte Hegerberg sitt arbeid som lærer ved Fjellhamar skole, der han i en periode også var skolestyrer fram til han ble pensjonist. Hegerberg skrev «Sang til Lørenskog» og hadde tillitsverv i blant annet Akershus Bibliotekforening og Røde Kors.

Hegerberg var gift med Margit f. Eikelid, datter av Anton og Oleane Eikelid.

Kilder og litteratur

Mal:Norske Skolefolk 1934