Ole Jakob Skattum (1833–1913)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. jun. 2011 kl. 09:34 av Kallrustad (samtale | bidrag) (noe utbygging av artikkelen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Ole Jakob Skattum (født 18/12 1833, død 1913) var gardbruker og treskjemaker på Skattum i Nordlia, Østre Toten. Han dreiv fram til 1890-tallet også et lite landhandleri på garden. Skattum videreførte faren Ole Skattums mangslungne og suksessrike næringsvirksomhet. Eilert Sundt skreiv om Ole Jakob at han «fortsætter treskearbeidet og driver det med saadan raskhed og utholdenhed at han, med en tjenestegut til hjælp, ved siden av gaardsbruget gjør op træskeer for over 100 spd. for aaret eller over 1000 dusin».

Skattum var også en av drivkreftene i Nordliens Hornmusik. Han var gift med Karine Olsdatter Blikset (1842-1906).

Den uinteresserte kremmeren

I likhet med brødrene Haagen og Hans Skattum hadde Ole Jakob gått i handelslære i Christiania. Mens de to andre ble kremmere på heltid, ble butikken på Skattum bare en bigeskjeft for Ole Jakob. Han skal ha vært mest interessert i skjearbeidet, og var glad til da kundene heller gikk til butikken på den andre Skattum-garden!

Den vellykka skjemakeren

Ole Jakob dreiv godt som skjemaker, og videreførte arven etter faren på en solid måte. Skjeene omsatte Skattum-karene først på Grundsetmartn og til handelskarer, i Ole Jakobs tid også til landhandlerne Hveem på Kapp og Nøkleby på Lillo. Broren Haagen, som dreiv den største forretningen på Gjøvik, var en annen avtaker.

Den velstående gardbrukeren

Ole Jakob vokste opp på en nokså liten gard. Behovet for mer inntekter gjorde at faren begynte med skjearbeidet. Dette var imidlertid så innbringende at Skattum-familien ble nokså velstående, og derfor kunne Ole Jakob i XXXX også kjøpe den andre Skattum-garden.

Kilder og litteratur