Haagen Skattum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Haagen Skattum

Haagen Skattum (født 8. november 1824 i Østre Toten, død 9. september 1900 på Gjøvik) var kjøpmann og politiker på Gjøvik. Forretningen som han etablerte i 1858, var gjennom fire generasjoner et av byens største handelshus. I perioden 1879-1884 var han også Gjøviks ordfører.

Bakgrunn

Skattum vokste opp på garden Skattum i Nordlia, som eldste sønn av den kjente treskjemakeren Ole Skattum. Etter konfirmasjonen kom Skattum i lære hos landhandler Georg W. NissenRogneby i Østre Toten.

Etter tre år der ble han ansatt hos Hans Jacobsen i Storgata i Christiania, en av hovedstadens største bondehandler. Haagen Skattum ble fort firmaets førstemann, og hadde en solid bakgrunn da han i 1858 kom til Gjøvik for å starte butikk.

Gjøvik

Etter å ha leid lokaler i farver Pedersens gård bygde han i 1859 sin egen forretningsgård ved den nye hovedvegen til Odnes, i den seinere Storgata 23. Firmaet fikk navnet H. Skattum. Også broren Hans Olsen Skattum gikk i handelslære i Kristiania, men slo seg permanent ned som forretningsdrivende der.

Skattum slo seg opp på bondehandel og engrossalg, med tyngre varer som mjøl, salt, sukker og kaffe. Ved siden av firmaet til H. B. Falk. var H. Skattum byens største forretning, og de to familiene var i flere generasjoner blant Gjøviks største skatteytere.

Haagen Skattum ble i 1860 gift med Ida Camilla Mæhlum fra garden Mælum. De fikk åtte barn. Enken og to av sønnene, Sverre og Ludvig Skattum tok over forretningen etter farens død. En tredje sønn, Adolf Skattum, ble i likhet med faren ordfører.

Skattum døde «af Hjerneslag» 9. september 1900, og begravelsen foregikk fra Gjøvik kirke «under en Deltagelse saa stor, at der neppe før er seet et større Ligfølge til Hunns Kirkegaard». Hans hovedkonkurrent, H. B. Falk, var en av marskalkene.

Galleri

Kilder og litteratur

Eksterne lenker