Hans Olsen Skattum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skattum hadde lenge forretningen sin i Tordenskjolds gate 10 (den toetasjes bygningen bak statuen av Tordenskjold).
Foto: Anders Beer Wilse (1902)
H. O. Skattum annonserte ofte i Aftenposten. Hos Skattum kunne en blant annet få «Puddersukker», «Bygmeel» og «gammel god dansk Ost». Dette avertisementet stammer fra 23. mars 1861.

Hans Olsen Skattum (født 23. september 1829 i Østre Toten, død 26. oktober 1908 på Bestum i Vestre Aker) dreiv forretning i Kristiania. I kilder fra 1860-tallet er det oppgitt at butikken lå i «Fru Grünings have» ved Pipervika, men i seinere belegg er adressa Tordenskjolds gate 10, en bygning som lå ved Tordenskjolds plass. I annonser i Aftenposten averterte Skattum under firmanavnet H. O. Skattum.

Bakgrunn

Han vokste opp på garden SkattumNordlihøgda i Østre Toten, som sønn av Agnethe f. Ringvold og den kjente skjemakeren og gardbrukeren Ole Skattum (1799-1884). Ole Skattum dreiv også en liten landhandel på garden, og tre av sønnene var handelslærlinger i hovedstaden.

Mens Ole Jakob Skattum (1833-1913) reiste hjem til Toten og tok over garden, begynte både Haagen og Hans Skattum med forretningsdrift. Haagen grunnla det store handelshuset H. SkattumGjøvik, og Hans starta forretning i Kristiania. Det er uvisst når han begynte, men han annonserte i den nystarta Aftenposten fra 1861 og framover. Hans Skattum var en av mange fra bygdene nord på Østlandet som flytta til hovedstaden midt på 1800-tallet.

Ekteskap og familie

Han var gift med Mathilde Amalie Petersen, født i Christiania. Forretningen deres må ha gått ganske bra, for etter folketellingene hadde de både lærlinger og tjenestejente. De kunne også koste på utdanning til sønnen Ole Jacob Skattum (1862-1930), oppkalt etter onkelen i Nordlia. Ole Jacob grunnla Vestheim skole og ble en anerkjent pedagog.

På sine eldre dager bodde Hans og Mathilde Skattum på eiendommen Haugen, Bestum i Vestre Aker. Hans Skattum ble gravlagt fra Ullern kirke 30. oktober 1908.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker