Bestum (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nåværende stasjonsbygning på Bestun stasjon, fra 1918

Bestum, tidligere også Bestun er et strøk i Bydel Ullern i Oslo kommune. Det grenser til Bestumkilen i sør, Vækerø i sørvest (ved fjorden), Sollerud i vest, Ullern i nordvest og nord, Abbediengen i nordøst, og Skøyen i øst og sørøst (mot Skøyens underområde Sjølyst). Strøket er oppkalt etter Bestumgårdene som lå på høyden hvor Tingstuveien går idag. Våningshuset på Nedre Bestum gård ligger i nr 13, Øvre Bestum har adresse nr 19.

Før utbyggingen til boligområde var Bestum landbruksområde. Navnet Bestum (også Bestun) stammer fra midten av nordisk middelalder og er kjent fra så tidlig som 1200-tallet.

Egennavnet Furulund ligger også i området, dette er bl.a. navnet på en vei og en trikkeholdeplass på Lilleakerbanen. Her ble også bygget bunkeren Festung Furulund, som mot slutten av andre verdenskrig var tilholdssted for politisjef Heinrich Fehlis.

Tidligere var også Bestum stoppested en holdeplass på Lilleakerbanen fra åpningen av banen i 1919, men den ble lagt ned.

I perioden 15. juli 1884 (som Vækkerø stoppested, fra 15. august 1890 som Bestum, og fra 1. september 1922 som Bestun) hadde strøket en stasjon på Drammenbanen. Persontrafikken ble lagt ned i 1973 og godstrafikken 1978 da det ble en større omlegging av ruteopplegget i forbindelse med åpningen av Liertunnelen. Stasjonsområdet ble senere sterkt utvidet i forbindelse med byggingen av jernbanetunnelen gjennom Oslo sentrum og brukes som parkeringsplass for lokaltog.

Etableringen av jernbanestasjonen, og utparseleringen av tomter fra 1900 gjorde at utbyggingen av området skjøt fart, og dette ble forsterket med Lilleakerbanen. Bestum skole åpnet i 1921.

Området består av villaer, har mye grønt og er relativt dyrt. Bestum Vel ble stiftet i 1892, og er blant Norges eldste velforeninger.

Se også

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.