Ludvig Skattum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ludvig Skattums byste, Jernbanetorget på Gjøvik.
Gravminnet på Hunn gravlund.
Foto: 2014.

Ludvig Skattum (født 28. november 1863 på Gjøvik, død 13. juni 1923 samme sted) var kjøpmann på Gjøvik. Han var med i ledelsen av familiefirmaet H. Skattum fra 1900 til sin død. Skattum er, ved siden av Alf Mjøen, trulig også den største donator i byens historie.

Skattum vokste opp på Gjøvik, som sønn av Ida og Haagen Skattum. Skattums forretning i Storgata var byens største, og nest eldste, handelshus. Etter handelsutdanning arbeidde han i forskjellige Kristiania-firmaer fram til faren døde i 1900. Da gikk han inn i ledelsen av familefirmaet sammen med mora. Etter hennes død i 1913 ble firmaet H. Skattum styrt i fellesskap av sønnene Ludvig og broren Sverre Skattum.

Mens faren Haagen og broren Adolf Skattum begge var ordførere, brukte Ludvig Skattum mesteparten av sin arbeidskraft på forretningen. Han tok imidlertid på seg vervet som formann for ligningsnemnda i Gjøvik.

Samfunnsengasjement viste han også gjennom sine store gaver til Gjøvik sjukehus og Gjøvik Bys Vel, i hovedsak gitt testamentarisk. For de 95000 kronene som ble gitt til bygginga av sjukehuset, ble Skattum hedra (post mortem) med gatenavnet Ludvig Skattums gate. Gaven til byens vel (265000 kr) ble grunnfondet i Ludvig Skattums legat. Ved hjelp av donasjonen har Gjøvik Bys Vel bekosta flere av byens skulpturer og minnesmerker, også grosserer Skattums egen byste på Jernbanetorget (avduka i 1925). Ludvig Skattum var ugift og barnløs, noe som gjorde det mulig for ham å testamentere bort mesteparten av formuen.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker