Ole Svendsen Bakke: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
({{bm}})
 
(17 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Ole Svendsen Bakke''', død [[8. juni]] [[1716]] var [[klokker]] i [[Idd]] under [[Den store nordiske krig]]. Under [[Karl XII]]s første felttog i [[1716]] drev han [[partisan]]virksomhet. Sammen med to andre bønder klarte han å drepe den svenske [[oberstløytnant]]en Anders Baltzar i et bakhold i nærheten av klokkergården i Idd. Noen dager senere spionerte han på de svenske stillingene ved [[Enningdal bro]] ved å late som han ville selge en rull tobakk. Informasjonen som Ole Svendsen Bakke fikk tak, medførte at nordmennene gikk til angrep. I angrepet falt Ole, og ifølge tradisjonen skal han ha bedt kameratene hilse hans kone og barn og oppfordret dem til å gjøre sitt beste.
<onlyinclude>{{thumb|Amt2 smaalenenes-amt-17 1715 utsnitt Enningdal.jpg|Utsnitt av håndtegnet kart fra ca 1715 som viser området der kampene stod.<br /><small>Kilde: Kartverket, håndtegnet amtskart.</small>}}
[[Fil:Ole Svendsen Bakke bauta Idd kirke.jpg|thumb|Bautaen ved Idd kirke. {{byline|Chris Nyborg|2016}}]]
'''[[Ole Svendsen Bakke]]''', født rundt 1660, død [[8. juni]] [[1716]] var bonde og [[klokker]] i [[Idd]] under [[Den store nordiske krig]]. Han var bosatt på Bakke gård i Idd, som han også eide. Han falt ved Kirkebøen i Enningdalen (nær [[Søndre Enningdalen kirke]]) under et angrep på de svenske styrkene.
 
Under [[Karl XII]]s første felttog i [[1716]] drev han [[partisan]]virksomhet. Sammen med to andre bønder klarte han å drepe den svenske [[oberstløytnant]]en Anders Baltzar i et bakhold i nærheten av klokkergården i Idd.  
 
Noen dager senere spionerte han på de svenske stillingene ved [[Enningdal bro]] der en svensk styrke på 100 mann lå. Den svenske feltvaktens oppgave var å kontrollere og dekke veiforbindelsen til Sverige. Ole Bakke speidet på disse for å se om det var mulig å avskjære deres retrettmuligheter. Ved å late som han ville selge en rull tobakk fikk han tak i informasjon, og den medførte at Fredrikstens kommandant [[Hans Jacob Brun|Brun]] og [[Peder Colbjørnsen]] som ledet [[Fredrikshalds frivillige Kompani]] (Tistedalskompaniet) sendte 60 soldater fra Vestlandske regiment og 40 fra Tistedalskompaniet. Disse fikk følge av 100 bønder fra Idd som sluttet seg til styrken som marsjerte tjue kilometer i snø og slaps til broen.</onlyinclude>
 
Nordmennenes overraskelsesangrep ødela nesten hele den svenske styrken som lå på [[Kirkebøen i Enningdal|Kirkebøen]] på vestsiden av [[Enningdalselven]] og [[Bråtorp i Enningdal|Bråtorp]] på østsiden. Tradisjonen forteller at en såret svensk soldat skal ha søkt ly under låvebroen på Kirkebøen, og derfra fyrt av to skudd &ndash; det ene drepte Ole Bakke og han døde kort tid etter. Før han døde skal han ha bedt kameratene hilse hans kone og barn, og oppfordret dem til å gjøre sitt beste.
 
Oles død skal ha vekket et kraftig raseri, og nordmennene gikk berserk. Resultatet var at de tok 47 svenske soldater til fange og drepte 16.
 
Ved gården [[Kirkebøen i Enningdal|Kirkebøen]] reiste [[Idd Ungdomslag]] en bauta til minne om ham. Den ble avduket 26. juni 1898.
{{sitat|Ole Svendsen<br />Bakke<br />
faldt 1716}}


Ole Svendsen Bakke er begravet ved [[Idd kirke]] under en [[bauta]] med inskripsjonen
Ole Svendsen Bakke er begravet ved [[Idd kirke]] under en [[bauta]] med inskripsjonen


{{sitat|Ole Svendsen Bakke
{{sitat|Ole Svendsen Bakke
falden i kamp for
falden i kampen for


Fædrelandet 1716}}
Fædrelandet 1716}}


Ved gården [[Kirkebøen i Enningdal|Kirkebøen]] er det også reist en bauta på hans dødssted med inskripsjonen
== Galleri ==
<gallery>
Fil:Ø Halden, Enningdalen, Bauta over Ole Svendsen Bakke 02.JPG|Monumentet ved Kirkebøen. {{byline|Siri Johannessen|2016}}
Fil:Ø_Halden,_Enningdalen,_Bauta_over_Ole_Svendsen_Bakke_01.JPG|Bautaen ved Kirkebøen ble avduket 26. juni 1898. {{byline|Siri Johannessen|2010}}
Fil:Ø Halden, Enningdalen, Kirkebøen.JPG|Gården Kirkebøen, der Ole døde. {{byline|Siri Johannessen|2016}}
</gallery>


{{sitat|Ole Svendsen Bakke
==Litteratur==
faldt 1716}}
* Bjerke, Alf. E: ''Nordens løve. Karl 12. i Norge'', Oslo 1992, s. 120-122 og s. 221.
* [http://runeberg.org/nfaa/1461.html «Bakke, Ole Svendsen»] i ''Nordisk familjebok'', første utgave 1876&ndash;1899 på runeberg.org.
* Bakke, Jens, Torgeir Næss og Trine Bakke: ''Ungdomslag i Idd'', Idd og Enningdalen historielag: 1996. (Historien om bautaen på Kirkebøen)
* [http://www.1718.no/klokkeren-pa-idd/ Bakke, Jens: «Klokkeren på Idd» på 1718.no]


==Litteratur==
== Kilde ==
*Bjerke, Alf. E: Nordens løve. Karl 12. i Norge, Oslo 1992, s. 120-122 og s. 221.
*Informasjonsskilt ved bauten på Kirkebøen (58°54'24.3"N 11°31'15.7"Ø)


{{DEFAULTSORT:Bakke, Ole Svendsen}}
{{DEFAULTSORT:Bakke, Ole Svendsen}}
[[Kategori:Personer fra Halden]]
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Den store nordiske krig]]
[[Kategori:Gardbrukere]]
[[Kategori:Klokkere]]
[[Kategori:Halden kommune]]
[[Kategori:Idd]]
[[Kategori:Store nordiske krig]]
[[Kategori:Dødsfall i 1716]]
[[Kategori:Dødsfall i 1716]]
{{F1}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 8. sep. 2022 kl. 10:56

Utsnitt av håndtegnet kart fra ca 1715 som viser området der kampene stod.
Kilde: Kartverket, håndtegnet amtskart.
Bautaen ved Idd kirke.
Foto: Chris Nyborg (2016).

Ole Svendsen Bakke, født rundt 1660, død 8. juni 1716 var bonde og klokker i Idd under Den store nordiske krig. Han var bosatt på Bakke gård i Idd, som han også eide. Han falt ved Kirkebøen i Enningdalen (nær Søndre Enningdalen kirke) under et angrep på de svenske styrkene.

Under Karl XIIs første felttog i 1716 drev han partisanvirksomhet. Sammen med to andre bønder klarte han å drepe den svenske oberstløytnanten Anders Baltzar i et bakhold i nærheten av klokkergården i Idd.

Noen dager senere spionerte han på de svenske stillingene ved Enningdal bro der en svensk styrke på 100 mann lå. Den svenske feltvaktens oppgave var å kontrollere og dekke veiforbindelsen til Sverige. Ole Bakke speidet på disse for å se om det var mulig å avskjære deres retrettmuligheter. Ved å late som han ville selge en rull tobakk fikk han tak i informasjon, og den medførte at Fredrikstens kommandant Brun og Peder Colbjørnsen som ledet Fredrikshalds frivillige Kompani (Tistedalskompaniet) sendte 60 soldater fra Vestlandske regiment og 40 fra Tistedalskompaniet. Disse fikk følge av 100 bønder fra Idd som sluttet seg til styrken som marsjerte tjue kilometer i snø og slaps til broen.

Nordmennenes overraskelsesangrep ødela nesten hele den svenske styrken som lå på Kirkebøen på vestsiden av Enningdalselven og Bråtorp på østsiden. Tradisjonen forteller at en såret svensk soldat skal ha søkt ly under låvebroen på Kirkebøen, og derfra fyrt av to skudd – det ene drepte Ole Bakke og han døde kort tid etter. Før han døde skal han ha bedt kameratene hilse hans kone og barn, og oppfordret dem til å gjøre sitt beste.

Oles død skal ha vekket et kraftig raseri, og nordmennene gikk berserk. Resultatet var at de tok 47 svenske soldater til fange og drepte 16.

Ved gården Kirkebøen reiste Idd Ungdomslag en bauta til minne om ham. Den ble avduket 26. juni 1898.

Ole Svendsen
Bakke

faldt 1716

Ole Svendsen Bakke er begravet ved Idd kirke under en bauta med inskripsjonen

Ole Svendsen Bakke

falden i kampen for

Fædrelandet 1716

Galleri

Litteratur

  • Bjerke, Alf. E: Nordens løve. Karl 12. i Norge, Oslo 1992, s. 120-122 og s. 221.
  • «Bakke, Ole Svendsen» i Nordisk familjebok, første utgave 1876–1899 på runeberg.org.
  • Bakke, Jens, Torgeir Næss og Trine Bakke: Ungdomslag i Idd, Idd og Enningdalen historielag: 1996. (Historien om bautaen på Kirkebøen)
  • Bakke, Jens: «Klokkeren på Idd» på 1718.no

Kilde

  • Informasjonsskilt ved bauten på Kirkebøen (58°54'24.3"N 11°31'15.7"Ø)