Oscar (passasjerfartøy 1888): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Oscar DS, navn på to båter i trafikk på indre Oslofjord. Den første ble bygd ved Akers Mek. Verksted i 1865; det var verkstedets første dampskip med propell. DS Oscar ble levert t...)
 
m (Robot: Legger til {{bm}})
 
(5 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Oscar DS, navn på to båter i trafikk på indre Oslofjord.  
{{thumb|DS Oscar anl per Blakstad brygge ca 1925.jpg|D/S «Oscar» anløper Blakstad brygge i Asker omkr. 1925.|Ukjent / Asker bibliotek}}
'''[[Oscar (passasjerfartøy 1888)|D/S «Oscar»]]''' var et dampskip som gikk i rute [[indre Oslofjord]].


Den første ble bygd ved Akers Mek. Verksted i 1865; det var verkstedets første dampskip med propell. DS Oscar ble levert til Ladegaardsøens dampskipsselskab og satt inn i rute Christiania-Bygdøy-Sandvika. Allerede samme år ble skipet solgt til Stavanger, men dukket opp Oslofjorden igjen i 1885.
Båten ble 1888 levert av [[Akers Mek. Verksted]] til [[Bygdø Nye Dampskibsselskab]] for trafikk til [[Bygdøy]]. Konkurransen ble for sterk, og i 1899 ble skipet solgt til [[Sætre Dampskibsselskab]] for trafikk [[Oslo|Kristiania]]-[[Askerlandet]]-[[Sætre (Hurum)|Sætre]]. Allerede i 1903 ble skipet videresolgt til [[Dampskibsselskabet Asker, Røken og Hurum]]. Sætre ble fortsatt endepunkt for ruten, men nå ble det anløp også [[Gåsøya (Bærum)|Gåsøya]], [[Konglungen]], [[Bjerkøya (øy i Asker)|Bjerkøya]], [[Vettre (Asker)|Vettre]], [[Vollen (strøk i Asker)|Vollen]] og [[Slemmestad]], pluss fem andre brygger.  


En ny båt med samme navn ble 1888 levert av Akers Mek. Verksted til Bygdø Nye Dampskibsselskab for trafikk til Bygdøy. Konkurransen ble for sterk, og i 1899 ble skipet solgt til Sætre Dampskibsselskab for trafikk Kristiania-Askerlandet-Sætre. Allerede i 1903 ble skipet videresolgt til Dampskibsselskabet Asker, Røken og Hurum. Sætre ble fortsatt endepunkt for ruten, men nå ble det anløp også på Gåsøya, Konglungen, Bjerkøya, Vettre, Vollen og Slemmestad, pluss fem andre brygger. I 1948 ble DS Oscar modernisert med dieselmotor. Det var likevel ikke lett å tjene penger, og i 1952 gikk selskapet konkurs og DS Oscar solgt. Båten gikk deretter i opplag og sank vinteren 1956.
I 1948 ble «Oscar» modernisert med dieselmotor. Det var likevel ikke lett å tjene penger, og i 1952 gikk selskapet konkurs og båten ble solgt. Båten gikk deretter i opplag og sank vinteren 1956.
 
Det var tidligere en annen dampbåt med samme navn på indre Oslofjord, se [[Oscar (passasjerfartøy 1865)]].


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}
{{ikke koord}}
{{bm}}


[[Kategori:Dampfartøy]]
[[Kategori:Dampfartøy]]
Linje 11: Linje 17:
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
{{ikke koord}}
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Hurum]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Røyken]]

Nåværende revisjon fra 29. feb. 2024 kl. 14:03

D/S «Oscar» anløper Blakstad brygge i Asker omkr. 1925.
Foto: Ukjent / Asker bibliotek

D/S «Oscar» var et dampskip som gikk i rute på indre Oslofjord.

Båten ble 1888 levert av Akers Mek. Verksted til Bygdø Nye Dampskibsselskab for trafikk til Bygdøy. Konkurransen ble for sterk, og i 1899 ble skipet solgt til Sætre Dampskibsselskab for trafikk Kristiania-Askerlandet-Sætre. Allerede i 1903 ble skipet videresolgt til Dampskibsselskabet Asker, Røken og Hurum. Sætre ble fortsatt endepunkt for ruten, men nå ble det anløp også på Gåsøya, Konglungen, Bjerkøya, Vettre, Vollen og Slemmestad, pluss fem andre brygger.

I 1948 ble «Oscar» modernisert med dieselmotor. Det var likevel ikke lett å tjene penger, og i 1952 gikk selskapet konkurs og båten ble solgt. Båten gikk deretter i opplag og sank vinteren 1956.

Det var tidligere en annen dampbåt med samme navn på indre Oslofjord, se Oscar (passasjerfartøy 1865).


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Oscar (passasjerfartøy 1888) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.