Oslo byleksikon

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 30. okt. 2019 kl. 13:08 av Cnyborg (samtale | bidrag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen bør oppdateres. Se evt. diskusjonssiden for merknader.
Første utgave av Oslo byleksikon fra 1938.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Oslo byleksikon er et oppslagsverk som har kommet i fem utgaver siden 1938. Femte, og foreløpig siste utgave ble utgitt i 2010. Mens både første- og annenutgaven var enmannsverk, av henholdsvis geografen Aksel Arstal og Carl Just, har de tre siste versjonene av leksikonet involvert et stort antall bidragsytere. Disse utgavene er gitt ut av Kunnskapsforlaget i samarbeid med Oslo Byes Vel. I tillegg har Oslo byarkiv og Oslo bymuseum støtta opp om arbeidet.

Oslo byleksikon inneholder artikler om byens steder, ikke om personer. Alle Oslos strøk, gater, plasser, parker, skoler, kirker og andre kjente bygninger er omtalt, både de som fortsatt eksisterer og de som er borte. Ambisjonen bak bøkene har vært å lage en kombinasjon av et aktuelt oppslagsverk og et lokalhistorisk leksikon.

Allerede i den første utgaven var det som da var Aker herred, som først i 1949 ble del av Oslo kommune, med i boka. Den dekket dermed byen med omland, også de delene av Aker der urbaniseringa ikke hadde kommet særlig langt i 1938.

Kunnskapsforlaget ga i 1989 ut boka Oslo før og nå, som i forordet presenteres som et «billedsupplement» til byleksikonet. Den kom i nytt opplag i 1992.[1]

Referanser/noter

  1. Hanssen, Reidar og Øyvind Reisegg: Oslo før og nå. Utg. Kunnskapsforlaget. 1992. Digital versjonNettbiblioteket.

Utgivelsesår