Ovidia Fredrikke Lyng

Ovidia Fredrikke Lyng, født Kildal (1767-1848) var handelsenke på HavnnesUløya i dagens Nordreisa kommune. Hun etablerte handelsstedet sammen med sin andre mann og drev det videre etter hans død. Hun er kjent under navnet "Mor Lyng"

Bandom

Ovidia Fredrikke Kildal vokste opp på Sand og Ibestad, hvor faren hennes, Michael Heggelund Kildal, var sogneprest. Mora hennes het Anne Normann.

Liv og virke

Omlag 1784, da hun var ca 18 år gammel, ble hun gft med Johan Hysing, som hadde arva Skjervøygodset etter faren Ahlert Hysing. Da Johan døde i 1787 arva Ovidia hans eiendommer. De hadde ikke barm. Som 21-åring var hun allerede enke. Hun drev forretningene for egen hånd i et par år, til hun gifta seg på nytt.

Andre gang Ovidia ble gift, var i 1793 med Thomas Andreas Lyng fra Værdalen. Han var tidligere fullmektig hos fogd Jens Holmboe i Trondenes og skal ha vært hard på flaska. 22. august 1795 fikk han kongelig bevilling for å drive handel. De holdt først til på Rotsund.

I 1790 var det innbrudd i rotsund mens hun var i københavn. De ble tatt på fersken, men de slo ihjel jentene som oppdaga dem. Lensmannen fakka dem og satt dem i arresten. I 1791 drepte de tre mann og rømte fra arresten. De ble fakka igjen. En døde i arresten, mens den andre ble henretta på en holme i Rotsund. Etter dette, men uvisst om det er noen sammenheng, flytta familien Lyng over til Havvnes, på sørspissen av Uløya.

Hun og Lyng fikk tolv barn, men ingen av dem levde opp. Hun tok til seg mange pleiebarn - visstnok hele 32 stykk.

I 1817 ble hun enke for annen gang.

Etter Lyngs død fikk Ovidia Fredrikke den tidligere sorenskriverkontorist Ole Hallen som fullmektig i bestyrelsen av godset, han var gift med hennes brordatter Christianne Dorothea Kildal. Deres sønn Jens Severin Hallen vokste opp som pleiesønn på gården, han var bare 15 år gammel da faren døde i 1830, og i voksen alder ble han sin pleiemors høyre hånd som gods- og handelsbestyrer og regnskapsfører.

Hun døde i 1848, 82 år gammel. Jens Severin ble hennes arving og etterfølger.

Kilder


Artikkelen Ovidia Fredrikke Lyng er relevant for delprosjektet Prestefolk i Nordland