Paddu pavadai

Paddu Pavadai (பட்டு பாவடை på tamil) er den tradisjonelle drakten som brukes av barn og unge jenter i Sør-India og de tamilske områdene på Sri Lanka. Drakten består av en topp og et langt skjørt med ulike farger og mønstre og er som oftest laget av silke. Paddu pavadai finnes også i andre sørasiatiske kulturer, men i litt andre varianter og med andre navn. Bruken eller utformingen kan eksempelvis være annerledes.

Overdelen til en paddu pavadai.
Foto: Marianne Wiig, 2023.
Underdelen til en paddu pavadai.
Foto: Marianne Wiig, 2023.

Stil og form

En paddu pavadai finnes i alle mulige størrelser ettersom drakten brukes av jenter i veldig ulike aldre. Toppen er vanligvis kortermet og rekker ned til livet. Utformingen på toppen kan likne en t-skjorte. Skjørtet starter der toppen ender (fra livet) og rekker normalt ned til tærne.

Drakten likner på flere måter en sari. Nederst på ermene, toppen og skjørtet finner man vanligvis en markert kant med et mønster som skiller seg fra resten av drakten. Kantene på skjørtet og på toppen er ofte like, og de veves inn på samme måte som på en sari. Fargene på selve drakten varierer veldig og er ofte fylt med detaljerte mønstre og ulike design.

Bruk

Paddu pavadai brukes i den tamilske tradisjonen av små og unge jenter. Det varierer når man velger å gå over fra paddu pavadai til for eksempel en paavadai thavani (பாவடை தவணி på tamil, også kjent som half sari). Noen mener at overgangen bør være når barnet er kommet i puberteten, mens andre mener at rundt 15–16-årsalderen er passende. Andre igjen foretrekker å vente enda lenger, for eksempel til jenta er ferdig på videregående. Uansett brukes drakten i fasen der man regnes som ungt barn.  

Tilbehør

Smykker og armbånd er vanlig å bruke sammen med paddu pavadai (og for så vidt annen type sørasiatisk tradisjonell drakt). Drakten kan både brukes til hverdagslige, men formelle situasjoner, eksempelvis å dra til tempelet, og til store feiringer som bryllup eller bursdager. Når man bruker paddu pavadai gjør man det ofte så kulturelt som mulig, for eksempel ved å legge blomster i håret, andre tradisjonelle smykker eller en poddu på panna.

En svart poddu brukes tradisjonelt sett av ugifte jenter, men i moderne tid kan man bruke poddu i ulike mønstre og farger. Det er vanligvis en prikk som jenter plasserer midt på panna. I dag har det blitt mer og mer vanlig at en poddu klistres på som et klistremerke eller tegnes på med sminke, men tradisjonelt lages den av en blanding av ulike naturlige ingredienser i kokosnøttskall. For å vise at man er gift, bruker man en rød poddu av kungumam, som er laget på andre måter.

Kjøp og produksjon i Norge

I likhet med de fleste andre tradisjonelle tamilske klær kan paddu pavadai kjøpes i tamilske og/eller indiske butikker i Norge, men de kan også kjøpes i utlandet eller på nett. I Oslo finnes det flere butikker som selger paddu pavadai. Da er det butikkeierne eller de ansatte som syr klærne og selger dem ferdiglaget. Også tilhørende smykker og annet tilbehør kan kjøpes i Norge, men disse er det vanligere å importere fra eller kjøpe i utlandet.

En annen populær mulighet er at man på ferie eller liknende i utlandet, spesielt India og Sri Lanka, kjøper inn stoff eller ferdigsydde klær, som man tar med tilbake til Norge. Mange foretrekker dette, ettersom de mener det gir et bredere utvalg av farger, mønstre, stoff og kvalitet. Like vanlig er det å bestille klærne på nettet, som med andre typer klær.

Selv om mange kjøper paddu pavadai ferdigsydd, kan man også kjøpe materiale eller stoff, slik at man selv kan sy dem eller betale andre for å sy dem privat. Dette gjør det lettere å tilpasse størrelse og variere utformingsdesign. Man kan da selv bestemme for eksempel hva slags type hals man ønsker, eller hvor man ønsker at farger og mønstre skal være på drakten. Flere butikker i Norge selger stoff til paddu pavadai i ulike farger og design. Til småbarn kan det være enklere å kjøpe ferdigsydd, fordi man lettere kan finne passende størrelser.

Med så mange ulike muligheter kan man finne paddu pavadai, og andre tradisjonelle tamilske klær, for enhver smak og til hvem som helst.

Kilder og litteratur