Pavadai thavani

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pavadai Thavani (பாவடை தவணி på tamil), også kjent som half sari, er den tradisjonelle drakten som brukes av unge jenter i Sør-India og de tamilske områdene på Sri Lanka. Drakten brukes i fasen mellom barn og fullt voksen. Først bruker jentene paddu pavadai, deretter pavadai thavani, og som voksne går de over til å bruke sari.  

Stil og form

En pavadai thavani kan beskrives som en blanding av en paddu pavadai og en sari. Drakten består grunnleggende av en topp og et langt skjørt, slik som en paddu pavadai. Toppen man bruker for pavadai thavani er gjerne noe kortere enn toppen for paddu pavadai. I tillegg har man et ekstra langt stykke med stoff som festes rundt livet og føres over skulderen slik at det henger ned bak, liknende en sari. Når man har tatt på en pavadai thavani ordentlig, kan den likne veldig på en sari, men det som skiller de to tradisjonelle draktene er at en pavadai thavani består av tre deler: en topp, et skjørt og et lengre stoff kjent som thavani. En sari består bare av to deler: en topp og et svært langt stoff som knyttes rundt kroppen, slik at det fungerer som både skjørt og thavani.

I likhet med paddu pavadai og sari har pavadai thavani ulike mønstre og varierende farger, samtidig som den har en detaljert kant på skjørtet, og noen ganger på toppen og thavanien, som skiller seg ut fra resten av drakten.

Bruk

Pavadai thavani brukes i den tamilske tradisjonen etter at man har brukt padduu pavadai. Når jenta for eksempel har kommet i puberteten eller har startet på videregående, kan noen mene at det er tid for å begynne å bruke pavadai thavani. Det er opptil hver enkelt å bestemme hva som er passende alder er, men 15-årsalderen er vanlig.  

Pavadai thavani brukes både ved mer hverdagslige kulturelle anledninger og ved store feiringer eller spesielle seremonier. Pavadai thavani finnes i mange ulike stiler, som kan passe til forskjellige situasjoner. Sterke farger og mange detaljer i mønstrene kan for eksempel gjøre en pavadai thavani mer passende for bryllup eller andre store feiringer. Mindre detaljer og nøytrale farger kan virke mer hverdagslig.

Tilbehør

Man kan tilpasse tilbehøret etter situasjonen man bruker drakten i. For eksempel vil større smykker, mer sminke og liknende passe til store feiringer, mens enkle små smykker og lite og enkel sminke kan være mer passelig for hverdagslige situasjoner.

Kjøp og produksjon i Norge

Pavadai thavani kan enten kjøpes direkte i tamilske og/eller indiske butikker i Norge, i utlandet eller på nett. I Oslo finnes det flere butikker som selger slike tradisjonelle klær, som butikkeierne eller de ansatte syr og selger ferdiglaget. Også tilhørende smykker og annet tilbehør kan kjøpes i Norge, men dette er det vanligere å importere eller kjøpe i utlandet.

En annen mulighet som er svært vanlig er at man på ferie eller liknende i utlandet, spesielt India og Sri Lanka, kjøper inn stoff eller ferdigsydde pavadai thavani, som man tar med tilbake til Norge. Mange foretrukket dette, ettersom de mener det gir et bredere utvalg av farger, mønstre, stoffer og kvaliteter. Like vanlig er det å bestille klærne sine på nettet, som man ville gjort med andre typer klær.

Selv om det er vanlig å kjøpe klærne ferdigsydd og klare, kan man også kjøpe materiale eller stoff slik at man selv kan sy eller betale andre til å sy klærne privat. Dette gjør det lettere å tilpasse størrelse og variere utformingsdesign. Man kan da selv bestemme for eksempel hva slags type hals man ønsker, eller hvor man ønsker at farger og mønstre skal være på drakten. Flere butikker i Norge selger stoff til pavadai thavani og andre tradisjonelle klær, slik at man kan sy dem privat.

Ettersom man ofte er litt eldre når man bruker pavadai thavani, er det mer behov for tilpassede størrelser. Det kan være vanskelig å finne ferdigsydde drakter som passer i størrelse og lengde og samtidig har det designet, mønsteret, fargene og stoffkvaliteten man liker. Derfor foretrekker mange å kjøpe stoff og sy eller få sydd en tilpasset pavadai thavani.

Kilder og litteratur

  • Langa voniWikipedia på engelsk, besøkt 9. august 2021.
  • Valluvan, Nanthitha: Egen erfaring og observasjon som tamilsk ungdom i Norge.
  • Muntlig informasjon