Peder Christian Blikseth: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(opplysninger fra Digitalarkivet)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
'''[[Peder Christian Blikseth]]''' (født 27. april 1856 i [[Østre Toten]], død) var underoffiser og lærer i [[Kristiania]]. Han hadde i 1885 og 1900 graden [[sersjant]], i 1910 [[Leksikon:Fanejunker|fanejunker]], og i 1915 ble han forfremma til [[Leksikon:Kaptein|kaptein]]. ''[[Aftenposten]]'' meldte 1. september dette året at «Chefen for 16de kompagni af Vestre Akershus regiment nr. 2, fanejunker Peder Chr. Blikseth er beskikket til kaptein i infanteriets landvern.»
'''[[Peder Christian Blikseth]]''' (født 27. april 1856 i [[Østre Toten]], død?) var underoffiser og lærer i [[Kristiania]]. Han hadde i 1885 og 1900 graden [[sersjant]], i 1910 [[Leksikon:Fanejunker|fanejunker]], og i 1915 ble han forfremma til [[Leksikon:Kaptein|kaptein]]. ''[[Aftenposten]]'' meldte 1. september dette året at «Chefen for 16de kompagni af Vestre Akershus regiment nr. 2, fanejunker Peder Chr. Blikseth er beskikket til kaptein i infanteriets landvern.»


Han var gift med [[Sofie Wilhelmine Blikseth|Sofie Wilhelmine]], født 1864 i Kristiania. Først på 1900-tallet bodde paret i [[Majorstuveien|Majorstuveien 7]], som de eide sjøl. I 1900 hadde de tjenestejente, og samtidig leide de ut rom til to handverkere fra Toten. Peder Blikseth og de to sambygdingene var blant de mange [[Totningene i Oslo|totningene som flytta til hovedstaden]] rundt forrige århundreskifte.  
== Bakgrunn ==
 
Han vokste opp på småbruket [[Bliksetstuggua]] på [[Nordlihøgda]] i Østre Toten, som sønn av [[Fredrik Olsen Bliksetstuen]] og Berte Andersdatter. Både faren og storebroren [[Ole F. Blichseth|Ole]] dreiv som treskjemakere; de tilhørte det kjente [[Treskjemakerne på Toten|skjemakermiljøet]] på Nordlihøgda. I 1865 besto familien i Bliksetstuggua av tre sønner, med Peder som den midterste, og tre døtre. 
 
== Til Kristiania ==
 
Peder reiste etter hvert til hovedstaden, og det var nok der han utdanna seg til underoffiser. I 1885 bodde han i [[Pilestredet]], og hadde da graden sersjant. På dette tidspunktet var han fortsatt ugift.
 
== Majorstuveien 7 ==
Han ble før 1900 gift med [[Sofie Wilhelmine Blikseth|Sofie Wilhelmine]], født 1864 i Kristiania. Først på 1900-tallet bodde paret i [[Majorstuveien|Majorstuveien 7]], som de eide sjøl. I 1900 hadde de tjenestejente, og samtidig leide de ut rom til to handverkere fra Toten. Peder Blikseth og de to sambygdingene var blant de mange [[Totningene i Oslo|totningene som flytta til hovedstaden]] rundt forrige århundreskifte.  


Blikseth solgte Majorstuveien 7 til ingeniør Gunnar Holst i 1918.  
Blikseth solgte Majorstuveien 7 til ingeniør Gunnar Holst i 1918.  

Sideversjonen fra 14. jan. 2014 kl. 12:49

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Peder Christian Blikseth (født 27. april 1856 i Østre Toten, død?) var underoffiser og lærer i Kristiania. Han hadde i 1885 og 1900 graden sersjant, i 1910 fanejunker, og i 1915 ble han forfremma til kaptein. Aftenposten meldte 1. september dette året at «Chefen for 16de kompagni af Vestre Akershus regiment nr. 2, fanejunker Peder Chr. Blikseth er beskikket til kaptein i infanteriets landvern.»

Bakgrunn

Han vokste opp på småbruket BliksetstugguaNordlihøgda i Østre Toten, som sønn av Fredrik Olsen Bliksetstuen og Berte Andersdatter. Både faren og storebroren Ole dreiv som treskjemakere; de tilhørte det kjente skjemakermiljøet på Nordlihøgda. I 1865 besto familien i Bliksetstuggua av tre sønner, med Peder som den midterste, og tre døtre.

Til Kristiania

Peder reiste etter hvert til hovedstaden, og det var nok der han utdanna seg til underoffiser. I 1885 bodde han i Pilestredet, og hadde da graden sersjant. På dette tidspunktet var han fortsatt ugift.

Majorstuveien 7

Han ble før 1900 gift med Sofie Wilhelmine, født 1864 i Kristiania. Først på 1900-tallet bodde paret i Majorstuveien 7, som de eide sjøl. I 1900 hadde de tjenestejente, og samtidig leide de ut rom til to handverkere fra Toten. Peder Blikseth og de to sambygdingene var blant de mange totningene som flytta til hovedstaden rundt forrige århundreskifte.

Blikseth solgte Majorstuveien 7 til ingeniør Gunnar Holst i 1918.

Kilder og litteratur