Peder Christian Blikseth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Blikseth i 1916, rett etter at han ble forfremma til kaptein. Han bærer paradeuniform med sabel og epåletter.
Foto: Gustav Borgen

Peder Christian Blikseth (født 27. april 1856 i Østre Toten, død 29. april 1928) var underoffiser, etter hvert offiser, og lærer ved Ruseløkka skole i Kristiania. Han hadde i 1885 graden sersjant, i 1900 kommandersersjant, i 1910 fanejunker, og i 1915 ble han forfremma til kaptein. Aftenposten meldte 1. september dette året at «Chefen for 16de kompagni af Vestre Akershus regiment nr. 2, fanejunker Peder Chr. Blikseth er beskikket til kaptein i infanteriets landvern.» To år tidligere, 1. juli 1913, ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Bakgrunn

Han vokste opp på småbruket BliksetstugguaNordlihøgda i Østre Toten, som sønn av Fredrik Olsen Bliksetstuen og Berte Andersdatter. Både faren og storebroren Ole dreiv som treskjemakere; de tilhørte det kjente skjemakermiljøet på Nordlihøgda. I 1865 hadde familien i Bliksetstuggua tre sønner, med Peder som den midterste, og tre døtre.

Til Kristiania

Peder reiste etter hvert til hovedstaden, og det var nok der han utdanna seg til underoffiser. I 1885 bodde han i Pilestredet, og hadde da graden sersjant. På dette tidspunktet var han fortsatt ugift.

Majorstuveien 7

Utdrag fra adresseboka for Kristiania 1918. Peder Chr. Blikseth var da kaptein og lærer ved Ruseløkka skole. Kort tid etter solgte han Majorstuveien 7. Også de andre i adresseboka med etternavnet Blikset/Blikseth hadde bakgrunn fra Nordlia på Toten.

Han ble i 1887 gift med Sofie Wilhelmine, født 1864 i Kristiania. Først på 1900-tallet bodde paret i Majorstuveien 7, som de eide sjøl. I 1900 hadde de tjenestejente, og samtidig leide de ut rom til to handverkere fra Toten. Peder Blikseth og de to sambygdingene var blant de mange totningene som flytta til hovedstaden rundt forrige århundreskifte.

Blikseth solgte Majorstuveien 7 til ingeniør Gunnar Holst i 1918.

Kilder og litteratur