Per Imerslund: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 10: Linje 10:


== Virke i Norge ==
== Virke i Norge ==
Imerslund vendte tilbake til [[Oslo]] våren 1934 og ble knyttet til det lille ''Norges Nasjonal-Socialistiske Arbeiderparti'' (NNSAP) med blant andre sin gamle venn Stein Barth-Heyerdahl. Partiet hadde tatt opp i seg deler av den venstre-orienterte ''Völkisch''-tenkningen han kjente fra Tyskland, hvor ''Judea'' (dvs [[jøder]], kommunister og [[frimureri|frimurere]]; ''Roma'' ([[den katolske kirke|katolikker]], [[jesuittordenen|jesuitter]] og [[kristendom|kristne]] for øvrig) og ''Tibet'' (teosofer, antroposofer og andre østlig inspirerte tenkninger) var de demoniske åndsmakter som måtte bekjempes om ikke det germanske mennesket skulle gå under.
Han utviklet videre i dette lille politiske miljøet en del av de paranoide politiske ideene om store sammensvergelser, og prøvde å skape den samme gateaksjonisme i Oslo som i Tyskland. Dette lyktes tilsynelatende til en viss grad, da det kom til en del slagsmål med «de røde», men dette hadde et visst kunstig preg og var ikke styrt av den samme desperasjon som i Tyskland.
Under et besøk ved de såkalte partidagene til det tyske [[NSDAP]] 10.-16. september 1935 traff han [[Hans Solgaard Jacobsen]], en norsk sosialøkonom og skipsmegler som ble en viktig ideologisk faktor for ham. Jacobsen ga ut tidsskriftet ''[[Ragnarok]]'', og både tidsskriftet og Jacobsen som person ble et talerør og samlingspunkt for denne gruppen. De besto av blant andre [[Albert Wiesener]], [[Johan Bernhard Hjort]], [[Walter Fürst]], [[Geirr Tveitt]], [[Otto Sverdrup Engelschiøn]], Imerslund og [[Stein Barth-Heyerdahl]]. De var i sterk opposisjon til [[Vidkun Quisling|Quisling]] og [[Nasjonal Samling]] som de så som en ryggløs, vassen utgave av nasjonal tekning som var altfor influert av kristen tankegang. Bare det at de for eksempel brukte presten og frimureren Kjeld Stub som en av sine mest brukte talere var diskvalifiserende i seg selv.  Slik sett var minipartiet Nasjonal Samling mer eller mindre som de andre partiene og representerte ikke noe reelt alternativ.


== Bokutgivelser ==
== Bokutgivelser ==
Skribenter
95 603

redigeringer