Radionette Norsk Radiofabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. feb. 2023 kl. 13:10 av Stigrp (samtale | bidrag) (legger til illustrasjon)
Hopp til navigering Hopp til søk
Radiofabrikken holdt opprinnelig til i Bygdøy allé 67 i Oslo, der man finner denne blå plaketten.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Radionette Norsk Radiofabrikk AS var Norges første radiofabrikk, etablert av Jan Wessel (1903-1980) i Oslo 27. september 1927.

Starten

Bekjentgjøring i Norsk Kundgjørelsestidende 22. mars 1927 fra Styret for det Industrielle retsvern om godkjenning av varemerket "Radionette" 25.november 1926, gitt til Jan Wessel.

Jan Wessel etablerte Radionette Norsk Radiofabrikk i Bygdøy allé 67 i 1927. Da hadde han allerede i november året før registrert varemerket "Radionette".

Radionette produserte Europas første radioapparat for tilknytning til lysnettet og startet serieproduksjon i forbindelse med lanseringen av Folkemottakeren i 1936. Fabrikken produserte også høyttalere, båndopptakere og etter hvert fjernsynsapparater. Radionette var særlig kjent for sin omfattende produksjon av reiseradioer med rør- og transistorteknologi.

Selskapets største suksess var den kombinerte reise- og hjemmeradioen Kurér, som gikk både på batteri og lysnett. Firkantkuréren med spisse hjørner ble lansert i april 1950, mens utgaven med runde hjørner kom på slutten av 1950-årene. Radionette Combi med innebygd platespiller ble lansert i 1959. Selskapet vokste kraftig, og etablerte fabrikker i Iran, Sør-Afrika og Tyrkia. Om lag 700 000 Kurér-apparater ble produsert og eksportert til over 60 land. Spesielt populære var de røde Kurér-reiseradioene i imitert alligatorskinn.

Fabrikken holdt til i Bygdøy allé 67 i Oslo, noe som er markert med en blå plakett på bygningen.

Til Sandvika

I 1968 flyttet Radionette med om lag 800 ansatte til eget produksjons- og kontoranlegg på 17 000 m² i Sandviksveien 184. Bygget – det senere Info-Rama – var med på å åpne vei for en rekke næringslivsetableringer langs E18 gjennom Bærum og Asker.

Sterk internasjonal konkurranse med billige elektronikkprodukter fra Østen brakte Radionette i et økonomisk uføre fra slutten av 1960-årene. Selskapet gikk med underskudd fra 1969, og i mangel av statlig støtte ble Radionette fusjonert med Tandbergs Radiofabrikk (etablert 1933) i 1972.

Fusjon

Fusjonen mellom Tandberg og Radionette var ment å bidra til å styrke norsk radio- og tv-industri. Det sammenslåtte selskapet startet med om lag 2000 ansatte i 1972, og vokste til ca. 3150 ansatte fordelt på sju fabrikkanlegg i 1976. Året etter ble Tandbergs og Radionettes salgsselskaper i Norge, Sverige og Danmark slått sammen til Tandberg Radionette AS, og Radionettes utviklingsavdeling ble nedlagt. Selskapet gikk med underskudd fra 1975, og sommeren 1978 ble virksomheten i Sandvika nedlagt sammen med tre andre fabrikker, som ledd i en statlig styrt plan. Høsten samme år gikk Tandbergs Radiofabrikk konkurs.

Etter konkursen

Det var stor interesse for å overta verdiene i boet. Anlegget i Sandvika ble solgt til Sig. Bergesen & Co og Herman Mehren, som utviklet eiendommen til messe- og utstillingsvirksomhet gjennom Info-Rama ANS. Siemens ble eier av Tandberg Data AS, mens all øvrig virksomhet i Tandberg ble overtatt av Norsk Data ved eierne Tharald Brøvig og Terje Mikalsen i 1980. I 1984 ble virksomheten delt opp i flere selskaper, deriblant Tandberg Television AS, som utviklet og produserte kringkastingsutstyr. Virksomheten med utvikling av bildetelefoner ble revitalisert gjennom Tandberg AS i 1988. Det fjerde børsnoterte selskapet med opprinnelse i Tandberg og Radionette er Tandberg Storage ASA.

Radionette eksisterer fortsatt som varemerke for en global elektrokjede, som sikret seg navnet fordi det var godt innarbeidet. Apparatene produseres i Asia.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Radionette Norsk Radiofabrikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.