Redalen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
({{bm}})
 
(9 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Redalen]]''' er ei bygd i [[Gjøvik kommune]]. Redalen var fra eldre tid en del av Ringsaker prestegjeld, Redalens fjerding, men ble overført til Biri prestegjeld i 1821 (ved kongelig resolusjon av [[6. januar]] [[1821]]).
'''[[Redalen]]''' er ei bygd i [[Gjøvik kommune]].
Området inkluderte da gårdene Undset og Skjønsby i nord, Sveen i sørøst, Lien og Kvattum i vest. Litt grovt kan man si at området var en trekant avgrenset av [[Kremmerodden]] (i Mjøsa, ca 2 km nord for Mjøsbrua) i nord, Stokkelva i sør og elva Pukua i vest. Redalen grenser i nord mot [[Biri]], i sør mot [[Vardal]], i øst mot Mjøsa (Ringsaker) og i vest mot [[Snertingdal]].


Redalen Annexkirke, ved gården Bjørke, er nevnt på 1300-tallet.
Redalen Annexkirke, ved gården [[Bjørke (Gjøvik)|Bjørke]], er nevnt på 1300-tallet. Redalen var fra eldre tid en del av Ringsaker prestegjeld, Redalens fjerding, men ble overført til Biri prestegjeld i 1821 (ved kongelig resolusjon av [[6. januar]] [[1821]]).


Sentralt i området finnes tettstedet Redalen, som inntil ca. 1990-tallet hadde eget postkontor 2824 Redalen. Tettstedet hadde tidligere meieri, butikk, kafe, bedehus, gjestgiveri, bensinstasjon, bilverksted og [[Asfaltverket i Redalen]]. [[Redalen brygge]], var en av de store langs Mjøsa betydelig brygger her.
Området inkluderte da gårdene [[Undset (Gjøvik)|Undset]] og [[Skjønsby (Gjøvik)|Skjønsby]] i nord, [[Sveen (Gjøvik)|Sveen]] i sørøst, [[Lien (Gjøvik)|Lien]] og [[Kvattum (Gjøvik)|Kvattum]] i vest, dvs gårdene med nummer 97-104 i Biri og Snertingdal iht. [[matrikkelutkastet av 1950]]. Litt grovt kan man si at området var en trekant avgrenset av [[Kremmerodden]] (i Mjøsa, ca 2 km nord for Mjøsbrua) i nord, [[Stokkelva (Gjøvik)|Stokkelva]] i sør og elva Pukua i vest. Redalen grenser i nord mot [[Biri]], i sør mot [[Vardal]], i øst mot Mjøsa (Ringsaker) og i vest mot [[Snertingdal]]. I 1910 ble Redalen delt mellom [[Biri kommune|Biri]] og [[Snertingdal kommune|Snertingdal herreder]].


I postal sammenheng inngikk på 1900-tallet også den nordligste delen av Vardal i Redalen. Sentralt i området finnes tettstedet Redalen, som inntil ca. 1990-tallet hadde eget postkontor 2824 Redalen. Tettstedet hadde tidligere meieri, butikk, kafe, bedehus, gjestgiveri, bensinstasjon, bilverksted og [[Asfaltverket i Redalen]]. [[Redalen brygge, en av de store langs Mjøsa|Redalen brygge]] var en av de store og betydelige bryggene langs Mjøsa.


I dag har Redalen en barnehage, Røde Kors, skole og idrettslag.
I dag har Redalen en barnehage, Røde Kors, skole, idrettslag og jordbær produsent.


En person fra Redalen kalles en ''redøling''
En person fra Redalen kalles en ''redøling''.


== Historie ==
== Se også ==
*[[Asfaltverket i Redalen|Asfaltverk]]
*[[Redalen Brenntorvlag]]
*[[Redalen Brenntorvlag]]
*[[Redalen brygge, en av de store langs Mjøsa]]
*[[SigvartSørensen-sofaen]]
*[[Sigvart/Sørensen-sofaen]]


[[Kategori:Redalen]]
[[Kategori:Redalen| ]]
[[Kategori:Grender og bygdelag i Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Grender og bygdelag]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Biri]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 1. okt. 2023 kl. 22:23

Redalen er ei bygd i Gjøvik kommune.

Redalen Annexkirke, ved gården Bjørke, er nevnt på 1300-tallet. Redalen var fra eldre tid en del av Ringsaker prestegjeld, Redalens fjerding, men ble overført til Biri prestegjeld i 1821 (ved kongelig resolusjon av 6. januar 1821).

Området inkluderte da gårdene Undset og Skjønsby i nord, Sveen i sørøst, Lien og Kvattum i vest, dvs gårdene med nummer 97-104 i Biri og Snertingdal iht. matrikkelutkastet av 1950. Litt grovt kan man si at området var en trekant avgrenset av Kremmerodden (i Mjøsa, ca 2 km nord for Mjøsbrua) i nord, Stokkelva i sør og elva Pukua i vest. Redalen grenser i nord mot Biri, i sør mot Vardal, i øst mot Mjøsa (Ringsaker) og i vest mot Snertingdal. I 1910 ble Redalen delt mellom Biri og Snertingdal herreder.

I postal sammenheng inngikk på 1900-tallet også den nordligste delen av Vardal i Redalen. Sentralt i området finnes tettstedet Redalen, som inntil ca. 1990-tallet hadde eget postkontor 2824 Redalen. Tettstedet hadde tidligere meieri, butikk, kafe, bedehus, gjestgiveri, bensinstasjon, bilverksted og Asfaltverket i Redalen. Redalen brygge var en av de store og betydelige bryggene langs Mjøsa.

I dag har Redalen en barnehage, Røde Kors, skole, idrettslag og jordbær produsent.

En person fra Redalen kalles en redøling.

Se også