Redalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Redalen er ei bygd i Gjøvik kommune.

Redalen Annexkirke, ved gården Bjørke, er nevnt på 1300-tallet. Redalen var fra eldre tid en del av Ringsaker prestegjeld, Redalens fjerding, men ble overført til Biri prestegjeld i 1821 (ved kongelig resolusjon av 6. januar 1821).

Området inkluderte da gårdene Undset og Skjønsby i nord, Sveen i sørøst, Lien og Kvattum i vest, dvs gårdene med nummer 97-104 i Biri og Snertingdal iht. matrikkelutkastet av 1950. Litt grovt kan man si at området var en trekant avgrenset av Kremmerodden (i Mjøsa, ca 2 km nord for Mjøsbrua) i nord, Stokkelva i sør og elva Pukua i vest. Redalen grenser i nord mot Biri, i sør mot Vardal, i øst mot Mjøsa (Ringsaker) og i vest mot Snertingdal. I 1910 ble Redalen delt mellom Biri og Snertingdal herreder.

I postal sammenheng inngikk på 1900-tallet også den nordligste delen av Vardal i Redalen. Sentralt i området finnes tettstedet Redalen, som inntil ca. 1990-tallet hadde eget postkontor 2824 Redalen. Tettstedet hadde tidligere meieri, butikk, kafe, bedehus, gjestgiveri, bensinstasjon, bilverksted og Asfaltverket i Redalen. Redalen brygge var en av de store og betydelige bryggene langs Mjøsa.

I dag har Redalen en barnehage, Røde Kors, skole, idrettslag og jordbær produsent.

En person fra Redalen kalles en redøling.

Se også