Roven Idrettsforening: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «Kategori:Foreninger» til «»)
 
(32 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Roven Idrettsforening er en nå nedlagt idrettsforenning som hadde sitt virkeområde på Roven i tidligere Fet kommune. Roven ligger øst for Glomma og grenser mot Blaker og Sørumsand i tidligere Sørum kommune. Foreningen var stiftet 28. oktober 1926 og ble avviklet en gang på slutten av 1950 tallet. Foreningen var aktiv innenfor flere idretter, men markerte seg mest og best innenfor skisporten.
'''[[Roven Idrettsforening]]''' er en nå nedlagt idrettsforening som hadde sitt virkeområde på Roven i tidligere [[Fet kommune]]. Roven ligger øst for [[Glomma]] og grenser mot [[Blaker]] og [[Sørumsand]] i tidligere [[Sørum kommune]]. Foreningen var stiftet 28. oktober 1926 og ble avviklet en gang på slutten av 1950 tallet. Foreningen var aktiv innenfor flere idretter, men markerte seg mest og best innenfor skisporten.


Historie
== Historie ==
Foreningen ble stiftet 28. Oktober 1928. Medlemstallet skal ha variert opp gjennom årene, men i jubileumsåret i 1955 hadde foreningen rundt 200 medlemmer.  Karl J. Kjustad var en av foreningens stiftere og med i styret i 18 år. Karl Laget var også en av foreningens stiftere som deltok aktivt i foreningsarbeidet i en årrekke.  I likhet med idtretten ellers Norge slet Roven I.F. med rekrutteringen utover 50-tallet.  
 
Foreningen ble stiftet 28. oktober 1928. Medlemstallet skal ha variert opp gjennom årene, men i jubileumsåret i 1955 hadde foreningen rundt 200 medlemmer.  Karl J. Kjustad var en av foreningens stiftere og med i styret i 18 år. Karl Laget var også en av foreningens stiftere som deltok aktivt i foreningsarbeidet i en årrekke.  I likhet med idretten ellers Norge slet Roven I.F. med rekrutteringen utover 50-tallet.  
 
== Anlegg ==
=== Dulpemyra ===


Anlegg
Roven I. F. opparbeidet egen hjemmebane. Banen var en grusbane som lå på Dulpemyra og den ble anlagt i 1932. En solid kubikkmeter fast masse ble fjernet på dugnad i årene rett etter,slik at banen kunne utvides.  Alt dette ble gjort gjennom dugnad. Dulpemyra ligger like ved Ramstadskogen barnehage og disponeres i dag av Roven Velforening. Ildsjeler i Roven vel har i de senere år nedlagt en betydelig innsats i å ivareta og forbedre anlegget. Ildsjelene sprøyter skøyteis og arrangerer blant annet skøytedisko.  
Roven I. F. opparbeidet egen hjemmebane. Banen var en grusbane som lå på Dulpemyra og den ble anlagt i 1932. En solid kubikkmeter fast masse ble fjernet på dugnad i årene rett etter,slik at banen kunne utvides.  Alt dette ble gjort gjennom dugnad. Dulpemyra ligger like ved Ramstadskogen barnehage og disponeres i dag av Roven Velforening. Ildsjeler i Roven vel har i de senere år nedlagt en betydelig innsats i å ivareta og forbedre anlegget. Ildsjelene sprøyter skøyteis og arrangerer blant annet skøytedisko.  
Roven I.F.s stolthet var hoppbakken, Grankollen. Foreningen avholdt sitt første vår hopprenn i Grankollen allerede i 1928. Rennet skulle forbli en regelmessig foreteelse i ettertiden. Grankollen tillott den første tiden hopplengder på 20 – 25 meter.  Senere ble bakken kraftig utvidet og forbedret. Arbeidet var også her i hovedsak gratisarbeide, utført av foreningens medlemmer.  Bakkerekken var til slutt på noe over 40 meter. Den var satt av Per Stenerud.


Fotball
=== Grankollen ===
Roven ble opptatt i NFF i 1934 og spilte i Østre Romerike krets. I kretssammenheng var Roven I. F. kjent som et godt hjemmelag. Arne Skjønnhaug spilte kretslaget. Laget spilte seg etter hvert opp til III. Div. Ellers var laget kjent for å ha slått kretslaget i en treningskamp. I begynnelsen ab 50-tallet svant fotballen i Roven I.F. hen. Dette skyldtes bland annet vanskelige baneforhold.
 
Roven I.F.s stolthet var hoppbakken, Grankollen. Foreningen avholdt sitt første vår hopprenn i Grankollen allerede i 1928. Rennet skulle forbli en regelmessig foreteelse i ettertiden. Grankollen tillott den første tiden hopplengder 20 – 25 meter. Senere ble bakken kraftig utvidet og forbedret. Arbeidet var også her i hovedsak gratisarbeide, utført av foreningens medlemmer. Bakkerekorden var til slutt på noe over 40 meter. Den var satt av Per Stenerud.


Ski
== Fotball ==
 
Roven ble opptatt i NFF i 1934 og spilte i Østre Romerike krets.  I kretssammenheng var Roven I. F. kjent som et godt hjemmelag.  Arne Skjønnhaug spilte på kretslaget. Laget spilte seg etter hvert opp til III. Div. Ellers var laget kjent for å ha slått kretslaget i en treningskamp. I begynnelsen ab 50-tallet svant fotballen i Roven I.F. hen. Dette skyldtes blant annet vanskelige baneforhold. 
 
== Ski ==
[[Fil:Arne Skjønhaug.JPG|miniatyr|Arne Skjønhaug var skiløper og tillitsmann i Romeriksidretten.]]
Leif Solvang, Arvid Melbye og Arne Skjønnhaug var gode hoppere med sterke resultater fra krets og distriktsrenn. Skjønnhaug var en krafthopper. Han var kjent for å dra seg lengst mulig ned i bakken.  Skjønhaugs lengste stående hopp var 65 meter.  Leif Solvang og Arne Skjønhaug deltok i NM i Narvik i 1951.
Leif Solvang, Arvid Melbye og Arne Skjønnhaug var gode hoppere med sterke resultater fra krets og distriktsrenn. Skjønnhaug var en krafthopper. Han var kjent for å dra seg lengst mulig ned i bakken.  Skjønhaugs lengste stående hopp var 65 meter.  Leif Solvang og Arne Skjønhaug deltok i NM i Narvik i 1951.


Brustad, Arne(red.): Aktive Fotballspillere – Bind I, Idrettsforlaget AS, 1952
 
Westbye, Kari: «Fet Historielag ønsker å bevare historien om hoppbakkene i Fet». I: Skytilen. Nr 1, 2007
== Kilder og litteratur==
*[[Arne Brustad|Brustad, Arne]](red): ''Aktive Fotballspillere – Bind I'', Idrettsforlaget AS, 1952.
 
* Ranheim, Erling(red): Norske skiløpere - Bind 5 - Østlandet Nord, Skiforlaget 1955
 
*Westbye, Kari: «[[Fet historielag]] ønsker å bevare historien om hoppbakkene i Fet». I: Skytilen. Nr 1, 2007.
 
* [[Aasum, Kjell]](red): Fra Kaka til Carew, Romeriksforlaget, 2007
 
* ''[http://www.rovenvel.net Roven - Posten]''
 
* ''[[Indre Akershus Blad]]''.
 
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Fet]]
 
[[Kategori:Idrettslag]]
[[Kategori:Etableringer i 1926]]
[[Kategori:Opphør i 1950-åra]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 21. apr. 2023 kl. 08:24

Roven Idrettsforening er en nå nedlagt idrettsforening som hadde sitt virkeområde på Roven i tidligere Fet kommune. Roven ligger øst for Glomma og grenser mot Blaker og Sørumsand i tidligere Sørum kommune. Foreningen var stiftet 28. oktober 1926 og ble avviklet en gang på slutten av 1950 tallet. Foreningen var aktiv innenfor flere idretter, men markerte seg mest og best innenfor skisporten.

Historie

Foreningen ble stiftet 28. oktober 1928. Medlemstallet skal ha variert opp gjennom årene, men i jubileumsåret i 1955 hadde foreningen rundt 200 medlemmer. Karl J. Kjustad var en av foreningens stiftere og med i styret i 18 år. Karl Laget var også en av foreningens stiftere som deltok aktivt i foreningsarbeidet i en årrekke. I likhet med idretten ellers Norge slet Roven I.F. med rekrutteringen utover 50-tallet.

Anlegg

Dulpemyra

Roven I. F. opparbeidet egen hjemmebane. Banen var en grusbane som lå på Dulpemyra og den ble anlagt i 1932. En solid kubikkmeter fast masse ble fjernet på dugnad i årene rett etter,slik at banen kunne utvides. Alt dette ble gjort gjennom dugnad. Dulpemyra ligger like ved Ramstadskogen barnehage og disponeres i dag av Roven Velforening. Ildsjeler i Roven vel har i de senere år nedlagt en betydelig innsats i å ivareta og forbedre anlegget. Ildsjelene sprøyter skøyteis og arrangerer blant annet skøytedisko.

Grankollen

Roven I.F.s stolthet var hoppbakken, Grankollen. Foreningen avholdt sitt første vår hopprenn i Grankollen allerede i 1928. Rennet skulle forbli en regelmessig foreteelse i ettertiden. Grankollen tillott den første tiden hopplengder på 20 – 25 meter. Senere ble bakken kraftig utvidet og forbedret. Arbeidet var også her i hovedsak gratisarbeide, utført av foreningens medlemmer. Bakkerekorden var til slutt på noe over 40 meter. Den var satt av Per Stenerud.

Fotball

Roven ble opptatt i NFF i 1934 og spilte i Østre Romerike krets. I kretssammenheng var Roven I. F. kjent som et godt hjemmelag. Arne Skjønnhaug spilte på kretslaget. Laget spilte seg etter hvert opp til III. Div. Ellers var laget kjent for å ha slått kretslaget i en treningskamp. I begynnelsen ab 50-tallet svant fotballen i Roven I.F. hen. Dette skyldtes blant annet vanskelige baneforhold.

Ski

Arne Skjønhaug var skiløper og tillitsmann i Romeriksidretten.

Leif Solvang, Arvid Melbye og Arne Skjønnhaug var gode hoppere med sterke resultater fra krets og distriktsrenn. Skjønnhaug var en krafthopper. Han var kjent for å dra seg lengst mulig ned i bakken. Skjønhaugs lengste stående hopp var 65 meter. Leif Solvang og Arne Skjønhaug deltok i NM i Narvik i 1951.


Kilder og litteratur

  • Brustad, Arne(red): Aktive Fotballspillere – Bind I, Idrettsforlaget AS, 1952.
  • Ranheim, Erling(red): Norske skiløpere - Bind 5 - Østlandet Nord, Skiforlaget 1955
  • Westbye, Kari: «Fet historielag ønsker å bevare historien om hoppbakkene i Fet». I: Skytilen. Nr 1, 2007.
  • Aasum, Kjell(red): Fra Kaka til Carew, Romeriksforlaget, 2007