SS-Skijegerbataljon Norge: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Endrer mal: Portal
Ingen redigeringsforklaring
m (Robot: Endrer mal: Portal)
 
(8 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[SS-Skijegerbataljon Norge]]''' var en norsk enhet i det tyske [[Waffen-SS]]. Den ble oppretta som et frivillig, norsk skikompani i [[6. SS-Gebirgs-Division «Nord»]] i februar 1942. Erfaringen med dette kompaniet  med gode skiløpere var så gode at divisjonsledelsen ønsket å utvide dette til et bataljon som krever 800 mann. Etter intense vervekampanjer i Norge, og rekruttering av norske frontkjemperveteraner fra både [[5. SS-Panzer-Division «Wiking»]] og [[Den norske legion]] som befal, ble det vinteren etter satt opp som en bataljon med tre kompanier og stab, fortsatt underlagt 6. SS-Gebirgs-Division Nord. Etter treningsopphold i Sennheim i det vestlige [[Tyskland]] og ved Uleåborg i [[Finland]] høsten 1943 ble enheten satt inn på østfronten fra januar 1944.
'''[[SS-Skijegerbataljon Norge]]''' var en norsk enhet i det tyske [[Waffen-SS]]. Den ble først opprettet et frivillig, norsk skikompani i [[6. SS-Gebirgs-Division «Nord»]] i februar 1942 med navnet '''Det norske skikompani'''. Det var ingen klare frontlinjer i Karelen, slik at store områder var i praksis et ingenmannsland, og den tyske tilstedeværelsen var konsentert omkring en rekke støttepunkter. Oppgaven til skikkompaniet var å sikre kontakten mellom de tyske støttepunktene i Karelen, overvåke de sovjetiske patruljene og sørge for at fremskutte støttepunkt ble holdt.  


Under den sovjetiske offensiven i april 1944 kom bataljonen i kamp ved Kaprolat. Rundt 100 mann falt og femti ble tatt til fange, og de fleste av dem døde i fangenskap. Bataljonssjefen [[Frode Halle]] var på permisjon da dette skjedd, og [[Sophus Buck Kahrs]] som var fungerende bataljonssef var en av de som kom seg unna. Den 25. og 26. juni 1944 var 3. kompani med i kampene ved Kaprolat, mens 1. og 2. kompani lå ved  
Erfaringen med et skikompaniet med veltrente skiløpere var så gode at divisjonsledelsen ønsket å utvide dette den neste vinteren til et bataljon som krever 800 mann. Etter intense vervekampanjer i Norge, både i og utenfor [[Nasjonal Samling|NS]]-miljøene og rekruttering av norske frontkjemperveteraner fra både [[5. SS-Panzer-Division «Wiking»]] og [[Den norske legion]] som befal, ble det vinteren etter satt opp som en bataljon med tre kompanier og stab, fortsatt underlagt 6. SS-Gebirgs-Division Nord. Rekruttene møtte 11. oktober 1943 til legeundersøkelser i Oslo og utlevering av utstyr og midlertidig innkvartering på [[Akershus festning]] til de 18. oktober ble sendt med båt til Tyskland. Etter treningsopphold i Sennheim i det vestlige [[Tyskland]] og ved Uleåborg i [[Finland]] høsten 1943 ble enheten satt inn på østfronten fra januar 1944.
Hasselmannhøyden noen kilometer unna.  


Som følge av at Finland trakk seg ut av krigen i september 1944, måtte de tyske styrkene forlate landet. 6. SS-Gebirgs-Division Nord ble sendt til Tyskland. Skijegerbataljonen trakk seg tilbake sammen med den tyske Lapplandsarmeen på rundt 200 000 mann gjennom Nord-Finland over Kuusamo og Rovaniemi til Norge og videre til Skibotn og [[Narvik]], totalt rundt 700 kilometer. Skijegerbataljonen ble transportert videre til [[Oslo]], der den ble underlagt de sentrale SS-myndighetene. Den ble blanda med tyske politisoldater, og fikk betegnelsen [[SS und Polizei-Skijäger-Btl 506]] (mot.). Denne enheten var blant annet involvert i [[Haglebuslaget]].
Under den sovjetiske offensiven i april 1944 kom bataljonen i kamp ved Kaprolat. Rundt 100 mann falt og femti ble tatt til fange, og de fleste av dem døde i fangenskap. Bataljonssjefen [[Frode Halle]] var på permisjon da dette skjedd, og [[Sophus Buck Kahrs]] som var fungerende bataljonssef var en av de som kom seg unna. Den 25. og 26. juni 1944 var 3. kompani med i kampene ved Kaprolat, mens 1. og 2. kompani lå ved Hasselmannhøyden noen kilometer unna.  


[[Erik Veum]] identifiserte i boka ''De som falt'' 174 nordmenn som falt eller ble meldt savna under tjeneste i SS-Skijegerbataljon Norge.
Som følge av at Finland trakk seg ut av krigen i september 1944, måtte de tyske styrkene forlate landet. 6. SS-Gebirgs-Division Nord ble sendt til Tyskland. Skijegerbataljonen trakk seg tilbake sammen med den tyske Lapplandsarmeen på rundt 200 000 mann gjennom Nord-Finland over Kuusamo og Rovaniemi til Norge og videre til Skibotn og [[Narvik]], totalt rundt 700 kilometer.
 
Skijegerbataljonen ble transportert videre til [[Oslo]], der den ble underlagt de sentrale SS-myndighetene. Den fikk doblet styrke ved at et tilsvarende antall tyske politisoldater ble tilført enheten, og den fikk da betegnelsen [[SS und Polizei-Skijäger-Btl 506]] (mot.). Halle motsatte seg denne tilførselen av tyske soldater og ble erstattet av [[SS-Obersturmbannführer]] [[Egil Hoel (1898–1971)|Egil Hoel]]. Denne enheten var blant annet involvert i [[Haglebuslaget]].
 
[[Eirik Veum]] identifiserte i boka ''De som falt'' 174 nordmenn som falt eller ble meldt savna under tjeneste i SS-Skijegerbataljon Norge.


==Litteratur==
==Litteratur==


* {{WP-lenke|SS-skijegerbataljon Norge|nb}}.
* {{WP-lenke|SS-skijegerbataljon Norge|nb}}.
* {{Veum 2009}}.
{{Veum 2009}}.
 
{{Forside|andre verdenskrig}}
[[Kategori:Waffen-SS]]
[[Kategori:Waffen-SS]]
[[Kategori:Etableringer i 1942]]
[[Kategori:Opphør i 1945]]
{{bm}}