Samarbeidsgruppe for natur- og miljøvern

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 17. feb. 2009 kl. 19:07 av Halvard (samtale | bidrag) (kategori)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Samarbeidsgruppe for natur- og miljøvern forkortet (snm), ble etablert i 1969 og skulle være et alternativ eller en motvekt til de miljøvernorganisasjonene som drev «skrivebordspolitikk». Aksjonsgruppen bestod av filosofer, fjellklatrere og fotturister. Gruppen skulle være målrettet og konsentrere seg om konkre saker. Resultater skulle oppnås ved å fokusere på sak og ikke organisasjonene i seg selv. Derfor brukte de med viten en parentes rundt sitt forkortede navn.

Mardøla-aksjonen var den første aksjonen (snm) tok ansvar for. Dette var en ideologisk begrunnet direkte aksjon, noe som gjorde den enestående. I aksjonene ble det tatt i bruk sivil ulydighet som middel i motstand mot kraftutbygging, dette var nytt i Norge. Lederne for aksjonen ble fjernet av politiet etter at det ble organisert en ikke-voldelig leir ved anleggsveiens trasé. Flere av aksjonistene var kjente, som blant flere filosofen Arne Næss, filosofen Sigmund Kvaløy Sætreng og politikeren Odd Einar Dørum. Aksjonen ble støttet av lokalbefolkningen i Eikesdalen og Eresfjord. Men aksjonistene måtte trekke seg tilbake etter trusler fra andre romsdalinger, særlig var det motstand i Rauma kommune som ikke direkte ble berørt av kraftutbyggingen, men som ville få inntekter.

Aksjonen åpnet opp for protester mot utbygging av vannkraft og ga grunnlag for en slagkraftig natur- og miljøvernsbevegelse i Norge. Det er produsert en film om Mardøla-aksjonen, «Kampen om Mardøla», det er også skrevet flere bøker. Senere er sivil ulydighet benyttet blant annet i Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget og under kampen mot utbygging av Altavassdraget på slutten av 1970-tallet.

Litteratur

  • Alnæs, Finn. 2006. Svart snø eller samvern : dokumentarbok fra en brytningstid. Oslo.
  • Gleditsch, Nils Petter. 1971. Mardøla-aksjonen. Oslo.
  • Kvaløy, Sigmund. 1984 «Fra kraftrom til elvetid. To kulturer på norsk jord.» i Kjell Haagensen og Atle Midtun: Kraftutbygging, konflikt og aksjoner. Oslo.
  • Persen, Åsne Berre og Johansen, Jørgen. 1998 Den nødvendige ulydigheten. Oslo.
  • Reed, Peter. 1993 Wisdom in the Open Air. The Norwegian Roots of Deep Ecology. Minnesota.