Samferdselsdepartementet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. mar. 2024 kl. 09:00 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Legger til {{Bm}})
Hopp til navigering Hopp til søk

Samferdselsdepartementet ble opprettet i 1946 og begynte straks arbeidet med å utvikle en egen lov om samferdsel. Samferdselsdepartementet er en videreføring av Arbeidsdepartementet, som ble opprettet 1885.

Samferdselsdepartementet har ansvaret for samferdsel og kommunikasjon i Norge og består av syv etater eller forvaltningsorgan: Post- og teletilsynet, Statens jernbanetilsyn, Luftfartstilsynet, Statens havarikommisjon for transport, Jernbaneverket, Taubanetilsynet og Statens vegvesen.

Samferdselsdepartementet forvalter i tillegg statens eierinteresser i aksjeselskapene: Posten Norge AS, NSB AS, Avinor AS og Baneservice AS. Alle aksjeselskapene eies fullt ut av den norske stat.

Samferdselsloven kom den 11. juli 1947 og avløste en rekke tidligere lover. Samferdselsloven var preget av at det var knapphet på ressurser etter slutten på andre verdenskrig. Loven var en streng reguleringslov for hele samferdselssektoren. Samferdselsloven har blitt endret flere ganger og har blitt mer og mer liberal, men var lenge en reguleringslov. I 1991 ble det åpnet for konkurranse og anbud, noe som førte til store endringer, særlig i rutebilnæringen.

Eksterne lenker