Sannidal historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(-)
m (Teksterstatting – «Kategori:Foreninger» til «»)
 
(14 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Sannidal historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Kragerø kommune]] i [[Telemark]]. Laget ble stiftet i [[1942]] og har utgitt medlemsbladet ''[[Arven (Sannidal historielag)|Arven]]'' siden 1981.</onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Sannidal historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Kragerø kommune]] i [[Telemark]]. Laget ble stiftet i [[1942]] og har utgitt medlemsbladet ''[[Arven (Sannidal historielag)|Arven]]'' siden 1981. I 2017 feiret Sannidal historielag 75-årsjubileet sitt.</onlyinclude>


==Historikk==
==Historikk==
Sannidal historielag hadde sitt konstituerende møte 20. august 1942. Stifterne satte seg som mål å nedtegne hva folk visste om skikk og bruk i gammel tid, samle eldre møbler, husgeråd og redskap, samt arbeide for å skape et bygdetun. Formenn i laget har vært Kristen Lindheim, Torkell A. Tande, Hans Mjelland, Fridtjof Thorbjørnsen, Ragnar A. Grønåsen, Alf Martin Dalen og nåværende leder Kjell Ove Heistad.
Sannidal historielag, i daværende [[Sannidal kommune]], hadde sitt konstituerende møte 20. august 1942. Stifterne satte seg som mål å nedtegne hva folk visste om skikk og bruk i gammel tid, samle eldre møbler, husgeråd og redskap, samt arbeide for å skape et bygdetun.


==Publikasjoner==
==Publikasjoner==
Historielaget har blant annet gitt ut tre bygdebøker (to gårds historier og en kulturhistorie) og heftet ''Sannidal i krigsårene 1940-45''. Siden 1981 har meldingsbladet ''[[Arven (Sannidal historielag)|Arven]]'' kommet ut med tre nummer i året, til sammen 105 utgaver med variert lokalhistorie. Bladet finansieres med frivillige gaver fra leserne, og det greier seg svært bra. Av oppgaver laget har tatt på seg, kan nevnes innspillingen av Sannidals filmen i 1953-54. Denne ble overspilt til video i 1984.
Historielaget har blant annet gitt ut tre bygdebøker (to gårdshistorier og en kulturhistorie) og heftet ''Sannidal i krigsårene 1940-45''. Siden 1981 har meldingsbladet ''[[Arven (Sannidal historielag)|Arven]]'' kommet ut med tre nummer i året, til sammen over 100 utgaver med variert lokalhistorie. Bladet finansieres med frivillige gaver fra leserne. Av oppgaver laget har tatt på seg, kan nevnes innspillingen av Sannidalsfilmen i 1953-54. Denne ble overspilt til video i 1984.


==Aktiviteter==
==Aktiviteter==
Fra den spede begynnelse i 1942 med 15 personer til stede på det første møtet, har Sannidal historielag vokst til et aktivt lag med nærmere 500 medlemmer i dag. Laget arrangerer møter og turer, har stått for innsamling av amerikabrev og driver for tiden med innsamling og digitalisering av fotografier. Et prosjekt i forbindelse med kulturminneregistrering er påbegynt. Historielaget driver også [[Sannidal bygdetun]], som ligger 300 meter vest for kirken i bygda.
Fra den spede begynnelse i 1942 med 15 personer til stede på det første møtet har Sannidal historielag vokst til et aktivt lag med nærmere 400 medlemmer i dag (2019). Laget arrangerer møter og turer, har stått for innsamling av [[amerikabrev]] og driver for tiden med innsamling og digitalisering av fotografier. Et prosjekt i forbindelse med kulturminneregistrering er påbegynt. Historielaget driver også [[Sannidal bygdetun]], som ligger 300 meter vest for kirken i bygda.


==Bygdetunet==
==Bygdetunet==
Siden 1949 har åtte bygninger fra 1700- og 1800-tallet blitt samlet her: kvernhus, stolpebu, låve, stabbur, stue, våningshus, korntørke og husmannsstue. I husene finnes det rundt 1200 gjenstander, for det meste fra bondekulturen og arbeidslivet i Sannidal på 1700-, 1800- og 1900-tallet. På bygdetunet foregår flere store arrangementer hvert år.
Siden 1949 har åtte bygninger fra 1700- og 1800-tallet blitt samlet her: kvernhus, stolpebu, låve, stabbur, stue, våningshus, korntørke og [[husmannsstue]]. I husene finnes det rundt 1200 gjenstander, for det meste fra bondekulturen og arbeidslivet i Sannidal på 1700-, 1800- og 1900-tallet. På bygdetunet foregår flere store arrangementer hvert år.


Et svært viktig foretak de siste årene har vært å stelle i stand såkalte “Bygdetun dager” for elevene ved [[Sannidal ungdomsskole]]. En hel dag er da avsatt til å vise gamle arbeidsteknikker og samfunnsliv ellers for elevene. Det er skikkelig “sus av gamle dager” over bygdetunet denne dagen. Både elevene, lærerne og aktørene, de sistnevnte bestående av nærmere 60 bygdefolk, bruker klesdrakter fra tidligere tider. På denne måten prøver vi å lære den oppvoksende slekt at solid kunnskap om egen kulturell bakgrunn gir et trygt utgangspunkt for framtida.
Et svært viktig foretak de siste årene har vært å stelle i stand såkalte «Bygdetundager» for elevene ved [[Sannidal ungdomsskole]]. En hel dag er da avsatt til å vise gamle arbeidsteknikker og samfunnsliv ellers for elevene. Det er skikkelig «sus av gamle dager» over bygdetunet denne dagen. Både elevene, lærerne og aktørene, de sistnevnte bestående av nærmere 60 bygdefolk, bruker klesdrakter fra tidligere tider.
 
== Formenn/ledere ==
 
*Kristen Lindheim
*Torkell A. Tande
*Hans Mjelland
*Fridtjof Thorbjørnsen
*Ragnar A. Grønåsen
*Alf Martin Dalen
*Kjell Ove Heistad
 
== Kilder og litteratur ==
 
*Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).


==Eksterne lenker==
==Eksterne lenker==
*[http://www.sannidalhistorielag.no/ Nettsidene til Sannidal historielag]
*[http://www.sannidalhistorielag.no/ Nettsidene til Sannidal historielag]
*[https://www.sannidalhistorielag.no/arven/ Oversikt over tidsskriftet Arven]
*[https://www.sannidalhistorielag.no/arven/ Oversikt over tidsskriftet Arven]
*[https://www.facebook.com/sannidalhistorielag Historielaget på Facebook]
*Arven (Sannidal historielag) digitalisert av Nasjonalbiblioteket: {{tidsskrift-nb|Arven%20Sannidal%20historielag}}
*Arven (Sannidal historielag) digitalisert av Nasjonalbiblioteket: {{tidsskrift-nb|Arven%20Sannidal%20historielag}}
[[Kategori:Kragerø kommune]]
[[Kategori:Kragerø kommune]]
Linje 23: Linje 38:
[[Kategori:Sannidal]]
[[Kategori:Sannidal]]
[[Kategori:Etableringer i 1942]]
[[Kategori:Etableringer i 1942]]
[[Kategori:Foreninger]]
 
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 21. apr. 2023 kl. 08:07

Sannidal historielag er et historielag i Kragerø kommune i Telemark. Laget ble stiftet i 1942 og har utgitt medlemsbladet Arven siden 1981. I 2017 feiret Sannidal historielag 75-årsjubileet sitt.

Historikk

Sannidal historielag, i daværende Sannidal kommune, hadde sitt konstituerende møte 20. august 1942. Stifterne satte seg som mål å nedtegne hva folk visste om skikk og bruk i gammel tid, samle eldre møbler, husgeråd og redskap, samt arbeide for å skape et bygdetun.

Publikasjoner

Historielaget har blant annet gitt ut tre bygdebøker (to gårdshistorier og en kulturhistorie) og heftet Sannidal i krigsårene 1940-45. Siden 1981 har meldingsbladet Arven kommet ut med tre nummer i året, til sammen over 100 utgaver med variert lokalhistorie. Bladet finansieres med frivillige gaver fra leserne. Av oppgaver laget har tatt på seg, kan nevnes innspillingen av Sannidalsfilmen i 1953-54. Denne ble overspilt til video i 1984.

Aktiviteter

Fra den spede begynnelse i 1942 med 15 personer til stede på det første møtet har Sannidal historielag vokst til et aktivt lag med nærmere 400 medlemmer i dag (2019). Laget arrangerer møter og turer, har stått for innsamling av amerikabrev og driver for tiden med innsamling og digitalisering av fotografier. Et prosjekt i forbindelse med kulturminneregistrering er påbegynt. Historielaget driver også Sannidal bygdetun, som ligger 300 meter vest for kirken i bygda.

Bygdetunet

Siden 1949 har åtte bygninger fra 1700- og 1800-tallet blitt samlet her: kvernhus, stolpebu, låve, stabbur, stue, våningshus, korntørke og husmannsstue. I husene finnes det rundt 1200 gjenstander, for det meste fra bondekulturen og arbeidslivet i Sannidal på 1700-, 1800- og 1900-tallet. På bygdetunet foregår flere store arrangementer hvert år.

Et svært viktig foretak de siste årene har vært å stelle i stand såkalte «Bygdetundager» for elevene ved Sannidal ungdomsskole. En hel dag er da avsatt til å vise gamle arbeidsteknikker og samfunnsliv ellers for elevene. Det er skikkelig «sus av gamle dager» over bygdetunet denne dagen. Både elevene, lærerne og aktørene, de sistnevnte bestående av nærmere 60 bygdefolk, bruker klesdrakter fra tidligere tider.

Formenn/ledere

  • Kristen Lindheim
  • Torkell A. Tande
  • Hans Mjelland
  • Fridtjof Thorbjørnsen
  • Ragnar A. Grønåsen
  • Alf Martin Dalen
  • Kjell Ove Heistad

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).

Eksterne lenker