Siv Jensen

Siv Jensen (født 1. juni 1969 i Oslo) ble leder i Fremskrittspartiet i 2006 og finansminister i Erna Solbergs regjering i 2013. Hun er utdanna som økonom, og har lang politisk fartstid som ungdomspolitiker og som stortingsrepresentant.

Finansminister Siv Jensen holdt 8. mai 2017 tale ved krigsseilermonumentet på Bygdøy i anledning frigjørings- og veterandagen.
Foto: Chris Nyborg (2017).

Familie

Hun er datter av selvstendig næringsdrivende Tore Jensen (1926–1989) og Monica Kjelsberg (f. 1939). Mora er barnebarn av kvinnesaksforkjemper Betzy Kjelsberg. Siv Jensens søster Nina Jensen er tidligere generalsekretær i miljøorganisasjonen WWF-Norge.

Hun vokste opp i Oslo i en søskenflokk på tre, der Siv Jensen var den eldste. Foreldrene drev skobutikk på Majorstua. I 1979/1980 ble foreldrene skilt, og faren flytta til Sverige. Mora og de tre søsknene flytta til Ullern. Det var vanskelig økonomisk, og Monica Kjelsberg var avhengig av strøjobber for å få endene til å møtes. Etter hvert starta hun egen virksomhet med stryking og pressing av klær, og det ble da noe bedre for familien.

Karriere

Det var på Marienlyst skole at Siv Jensen først ble interessert i politikk. Hennes bestevenninne meldte seg inn i Sosialistisk Ungdom, et ungdomsparti Siv Jensen hadde lite til felles med. Hun meldte seg inn i Unge Høyre, men var medlem der bare en ukes tid. I 1988 gikk hun så inn i Fremskrittspartiet, som mora hadde gjort henne kjent med. Hun fikk raskt verv i partiet, og kom blant annet inn i bydelsutvalget i Ullern. Hun begynte å studere ved Norges Handelshøyskole, der hun ble diplomøkonom.

I 1994 ble hun ansatt som gruppesekretær for FrPs bystyregruppe i Oslo, og fra 1995 til 1999 satt hun selv i bystyret. 1994 var et vanskelig år i partiet, da en strid mellom ytterliggående liberalister og de som fulgte Carl I. Hagens linje toppa seg på landsmøtet på Bolkesjø – kjent i vår nyere politiske historie som «Dolkesjø». Siv Jensen sto sammen med Hagen på den seirende sida. I 1997 ble hun valgt inn på Stortinget for Oslo FrP, og Carl I. Hagen plasserte henne i finanskomiteen. Dermed kom hun rett inn i arbeidet med statsbudsjettet. Hun takla det vanskelige arbeidet bra, og fikk en høy stjerne i partiet. Hun ble også kjent for nordmenn flest, ettersom hun markerte seg i en rekke fjernsynsdebatter og i avisene.

Siv Jensen ble i 1999 første nestformann i Frp, og det ble klart at hun var regna som Hagens etterfølger av mange. I 2001 ble en annen sentral FrP-politiker, Terje Søviknes, innblanda i en skandale. Saken hadde betydning for Siv Jensens videre karriere på to måter. For det første ble det stilt spørsmål ved hva hun visste. De to var nestformenn i partiet sammen, og samarbeida tett. Da saken først nådde mediene var Siv Jensen en av Søviknes' sterkeste forsvarere under et tårevått intervju. Mistanken om at hun visste at Søviknes løy, hefta ved henne, og har aldri blitt avklart. For det andre betydde dette at hun som partiets «kronprinsesse» ble den selvskrevne arvtakeren når Carl I. Hagen en dag skulle gå av som partileder. Det skjedde i 2006, da landsmøtet valgte henne som FrPs første kvinnelige formann til trampeklapp. I 2009 ble forøvrig tittelen «formann» endra til «leder». Hun var på det tidspunkt leder i finanskomiteen på Stortinget og siden 2005 parlamentarisk leder etter at Hagen ble Stortingets visepresident.

Ved stortingsvalget 2009 var Jensen en av tre mulige statsministerkandidater. FrP gjorde sitt beste valg noensinne med 22,9 prosent av stemmene, men Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering trakk det lengste strået og ble sittende.

Da Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2017 var det naturlig at økonomen Siv Jensen med sin lange erfaring fra finanskomiteen ble finansminister. FrP fikk i dette valget 16,3 prosent av stemmene, en betydelig nedgang siden 2009. Allikevel kunne Høyre og FrP danne regjering sammen med støtte fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Siv Jensen regnes som helt sentral for at det ble en Høyre-FrP-regjering, ettersom hun hadde vært aktiv i forhandlinger om dette både før valget i 2009 og før valget i 2013.

Den 24. januar 2020 trådte Fremskrittspartiet ut av Erna Solbergs regjerings. Siv Jensen gikk dermed tilbake til rollen som stortingsrepresentant. I 2021 ga hun seg som leder i Fremskrittspartiet, og stilte heller ikke til gjenvalg til Stortinget.

Litteratur