Majorstuen (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Majorstua (strøk))
Hopp til: navigasjon, søk
Krysset på Majorstua i ettermiddagsrushet 2010.
Foto: Ida Tolgensbakk
Fra Majorstukrysset. Inngangen til Holmenkollbanen, før Majorstuhuset ble bygget i årene 1930-1934

Majorstuen eller Majorstua er et strøk i bydel Frogner i Oslo. Det var frem til 2004 en del av bydelen Majorstuen-Uranienborg, som da ble slått sammen med Frogner. Det er et sentrumsnært område, særlig kjent for handlegaten Bogstadveien og for elegante bygårder fra slutten av 1800-tallet.

Majorstuen stasjon er en T-banestasjon som trafikkeres av alle T-banens linjer. I tillegg har Majorstuen tre sporveislinjer og fem busslinjer, som gjør strøket til et viktig trafikknutepunkt.

Navnet

Strøket har navn etter Majorstuen, ei løkke med bevertningssted som tidligere sto på østsiden av Sørkedalsveien omtrent der Majorstuen stasjon ligger nå. Stua, som ble reist på 1700-tallet for major Michael Sundt, ble i 1913 flyttet til Husebyveien 12 der den fortsatt står.

Huset ble opprinnelig kalt Majorstua lokalt. Med datidens danske rettskrivning ble dette til Majorstuen, og det var denne formen man valgte som navn på bevertningsstedet i stua. Da navnet ble tatt i bruk for strøket omkring ble den enkeltes valg av form bestemt av sosial og språkpolitiske tilhørighet. Jan Sigurd Østberg i Oslo Byes Vel uttalte i 2005 til Dagsavisen at det er godt belegg for å hevde at den lokale dialekten tilsier Majorstuen[1]. Formen Majorstuen ble, ut fra tidens rettskriving, valgt på sporveisstasjonen som ble åpnet i 1894, og det samme gjelder Holmenkollbanens stasjon fra 1898. Oslo kommune brukte en periode formen Majorstua, men besluttet å la Majorstuen være offisiell form, og det er denne formen man nå finner som anbefalt i Sentralt stedsnavnregister, mens formen Majortstua er godkjent, men ikke anbefalt.[2]. I offisielle sammenhenger skal dermed formen Majorstuen brukes – den lokale skolen endret navn fra Majorstua skole til Majorstuen skole – men i alle andre sammenhenger er det ikke galt å bruke Majorstua.

Galleri

Referanser

  1. Majorstua lever videre. Dagsavisen (2005-05-25). Besøkt 2007-02-16.
  2. Faktaark fra Kartverket.

Kilde

Koordinater: 59.92882° N 10.71511° Ø