Majorstuen skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Majorstuen skole, fotografert fra omtrent der hvor Bogstadveien går over til å hete Sørkedalsveien.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Majorstuen skole, Bogstadveien 74b i Oslo ble etablert 1908 i nybygget skolebygning i pusset tegl, tegnet av arkitekt Bredo H. Berntsen. Skolen er nå både en barneskole og ungdomsskole, og ble i årene 2012-2014 pusset opp og modernisert både utvendig og innvendig, og huser i dag rundt tusen elever, fordelt på alle trinnene. Skolen har et særlig tilrettelagt tilbud til elever som viser et særlig talent i klassisk musikk, dette gis i samarbeid med Barratt Due musikkinstitutt, Norges musikkhøgskole og Oslo musikk- og kulturskole.

Historie

Første byggetrinn sto ferdig i 1908 og inkluderte oppgang C, D og E. Hovedbygningen er i fire etasjer og har to fløyer som sammen med portbygningen omkranser skolegården.

Skolen hadde fra starten av 1597 elever, 33 lærerinner og 9 lærere som måtte ha undervisning i to skift. Elevene var i begynnelsen delt i rene gutte- og jenteklasser, og hadde også separate skolegårder, avdelt med en bred gul stripe og det ble beplantet med trær og markert med en fontene med to barn på toppen. Skolen hadde sitt høyeste elevtall i 1910 med 1797 elever og ble utvidet i 1925 og elevtallet holdt seg på dette nivået fram til 1950-årene.

Fra første verdenskrig og fram til 1970-tallet hadde skolen egen skolehage. Den lå de første årene på jordene bak skolen, deretter hvor Vigelandsmuseet er i dag, deretter noen år på Tørteberg og Marienlystjordene på jordene ved Ullevål sykehus.

Under andre verdenskrig ble skolen rekvirert av Wehrmacht og undervisningen foregikk andre steder, som på Berle skole og Uranienborg skole, ofte som ettermiddagsundervisning.

Spesialpedagog Anne-Sofie Høe begynte sitt arbeid med barn med sosiale og emosjonelle vansker i lokaler i A-oppgangen i 1966. Fra 1972 ble denne voirksomheten etablert som egen skole med navnet Bogstadveien skole og leide de samme lokalene med Høe som rektor til 1995 da Knut Erik Aagenes overtok som rektor. Skolen flyttet ut i 2001 til Johan Selmers gate 5 på Torshov og heter nå Lønnebakken skole.

Kilder


Koordinater: 59.92916° N 10.71307° Ø