Majorstuen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kong Oscar II åpner Holmenkollbanen på Majorstuen stasjon 1898.
Foto: Ukjent/Oslo Bymuseum
Utfartssøndag til akebakken fra Majorstuen stasjon før 1916. Langes bebyggelse kan sees på bildet.
Majorstuhuset sett fra plattformen for vestgående baner på Majorstuen stasjon, Hotel Espanande i sørfløyen til høyre.
Avreise fra Majorstuen stasjon en utfartsdag våren 1956
Majorstuhuset med sporområdet til høyre.
Foto: Ida Tolgensbakk (2010).

Majorstuen stasjon åpnet 16. mars 1898 som endestasjon/utgangspunkt for Holmenkollbanen. Dette var landets første elektriske forstadsbane, og begivenheten vakte stor oppmerksomhet både i Norge og verden rundt oss. Selskapets administrasjon var de første årene plassert på Slemdal noen år, før den flyttet videre til Vinderen. Majorstuen stasjon hadde derfor ingen bygninger i starten, bortsett fra et godsskur og en sykkelstall ved Slemdalsveien.

Trinnvis utbygging

Da Smestadbanen åpnet i 1914, ble det bygget en felles, liten stasjonsbygning med billettekspedisjon og uværstak for reisende på de to banene. Dette var en trebygning i nasjonal nybarokk, tegnet av Kristofer Lange.

I 1928 ble begge banene forlenget til Nationaltheatret stasjon, og samtidig ble det bygget en ny vognhall vest for publikumsområdet, som samtidig ble helt bygget om som følge av at banene skulle passere stasjonen på sin videre reise til Nationaltheatret. Majorstuhuset i nyklassisistisk stil, også dette med Kristofer Lange som arkitekt, ble påbegynt i 1928 og ferdigstilt i 1932 i forbindelse med åpningen av Sognsvannsbanen. Majorstuhuset fungerte også som stasjonsbygning, med en vestibyle som hadde venteområde for reisende, billettsalg, kiosk og blomsterbutikk. På plattformen for vestgående linjer ble det bygget et leskur i funksjonalisme, støpt i betong, mens det på den andre siden ble bygget en skistall for oppbevaring av ski. I denne bygningen hadde senere Tomm Murstad en klesbutikk, mens det nå er en glassvarebutikk.

I 1942 ble forbindelsen mellom Sørbyhaugen og Jar åpnet, og linjen fra Nationaltheatret stasjon over Majorstuen til Kolsås ble kalt Kolsåsbanen.

I 1960-årene flyttet så Holmenkollbanens administrasjon inn i Majorstuhuset, der det ble ledige lokaler etter Philips som flyttet til eget, nyoppført bygg i nærheten.

Galleri

Nyere utvikling

I forbindelse med oppgradering av forstadsbanene til T-banestandard ble også Majorstuen vesentlig bygget om i 1992. Arkitekt for denne ombyggingen var Arne Henriksen. Majorstuen stasjon er etter dette en av T-banens tre baseområder for vedlikehold og klargjøring av materiellet, sammmen med Ryen stasjon og Avløs stasjon.

Majorstuen stasjon er den siste fellesstasjonen før de vestgående T-banelinjene skilles ad. Stasjonen ligger i bydel Frogner. Majorstuen er det nest største kollektivknutepunktet i Oslo med rundt 30 millioner på- og avstigninger i året (2017). Stasjonen trafikkeres av alle T-banens linjer, og er derfor et av T-banens største trafikknutepunkter. I tillegg ligger tre av sporveislinjer og fem busslinjer i stasjonens umiddelbare nærhet.

Kilder

Koordinater: 59.929904° N 10.714931° Ø