Skar sag

.

Skar sag i Skarselva. Det var ekstremt lav vannføring da dette bildet ble tatt. I bakgrunnen ser man brua som fører veien mot Nordbråtan, og det kunstige fallet som er laget for å gjøre tømmerfløting lettere
Foto: Ukjent / Oslo byarkiv
Ruinene av Skar sag i 2016, sett fra vestsida av Skarselva.
Foto: Chris Nyborg (2016).

Skar sag var et sagbruk i Skarselva i Maridalen i Oslo. Det var i drift fram til omkring 1900, og ruinene av den delen av bygningen som er i stein er såpass godt bevart at man får et inntrykk av anlegget. Det er ingen spor igjen etter overbygget i tømmer. Saga lå like ved Skar leir, der man i dag finner en stor parkeringsplass som er utgangspunkt for mange som skal gå tur i Nordmarka. Ruinene ligger på østsida av elva, og er synlige fra veien mot Nordbråtan. De er også godt synlige fra vestsida av elva, ved turstien mellom Skar og [Tømtekleivene]]. Saga blir også omtalt som Sagløkka.

Sagbruket hadde ikke noen lang historie. Det ble bygd av eieren av gården Skar i 1870-åra. Det ble fløta tømmer i Skarselva, og rett over saga kan man se at det er anlagt et kunstig fall for å unngå et stryk med mye stein som tømmeret satte seg fast i. Det er også satt opp murer langs bredden flere steder for å hindre at tømmeret hekta seg i utstikkende stein. Dette tømmeret gikk for det meste til Brekke sag på den andre sida av Maridalsvannet, men i 1870-åra førte en storm til at det var svært mye nedfallstømmer, og for å utnytte dette ble Skar sag satt opp. Det er ikke et stort anlegg, men bygningen i tørrmur må ha krevd nokså mye arbeid å sette opp.

Galleri

Litteratur