Skreia Vannverk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(oppretter artikkel (fortsatt under arbeid))
 
(Nettbiblioteket, kategori, {{bm}})
 
(6 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
'''[[Skreia Vannverk|Skreia Vannverk A/L]]''' var et privat vannverk i [[Østre Toten]]. Alt i 1938 hadde [[Skreia]]-folk planer om å etablere et vannverk, men bl.a. på grunn av andre verdenskrig ble det utsatt. I 1950 ble vannverket formelt stifta. Tanken var opprinnelig å skaffe drikkevatn til tettstedet [[Skreia]], men en stor del av Østre Toten fikk etter hvert vann fra dette vannverket. Verket bygde en dam ved [[Sluken]], som fikk tilsig fra [[Skjeppsjøen]] (og [[Fiskelausen]]?) på [[Totenåsen]]. Seinere kom vatnet direkte fra Skjeppsjøen.
 
'''[[Skreia Vannverk|Skreia Vannverk A/L]]''' var et privat vannverk i [[Østre Toten]]. Alt i 1938 hadde [[Skreia]]-folk planer om å etablere et vannverk, men på grunn av andre verdenskrig ble det utsatt. I 1950 ble vannverket formelt stifta. Tanken var opprinnelig å skaffe drikkevatn til tettstedet [[Skreia]], men en stor del av Østre Toten fikk etter hvert vann fra dette vannverket. Verket bygde en dam ved [[Sluken]], som fikk tilsig fra [[Skjeppsjøen]] (og [[Fiskelausen]]? Seinere kom vatnet direkte fra Skjeppsjøen.


Østre Toten kommune og ordfører [[Einar Hermanrud]] ønska ikke noe kommunalt vannverk, men ga i stedet støtte til private initiativ. Skreia-verket kom i drift i 1954, og etter noen få år forsynte det et bredt belte langs [[Mjøsa]], fra [[Totenvika]] i sør til [[Faukalplassen]] på [[Kapp]] i nord.  
Østre Toten kommune og ordfører [[Einar Hermanrud]] ønska ikke noe kommunalt vannverk, men ga i stedet støtte til private initiativ. Skreia-verket kom i drift i 1954, og etter noen få år forsynte det et bredt belte langs [[Mjøsa]], fra [[Totenvika]] i sør til [[Faukalplassen]] på [[Kapp]] i nord.  


Rundt 1970 tok Arbeiderparti-folk i Nordlia initativ til å få Skreia-vatn til denne delen av kommunen også. Vannverket var opprinnelig mot, trulig fordi Nordlia lå høgt, muligens også på grunn av vannkapasiteten. Løsningen ble å bygge høgdebasseng ved [[Askjum (Østre Toten)|Askjum]] og [[Blikset]], dit vatnet ble pumpa. Mellom 1971 og 1974 ble nordlingene kopla på ledningsnettet fra Skreia Vannverk.
På seinvinteren 1970 tok [[Arbeiderparti]]-folk i Nordlia initativ til å få Skreia-vatn til denne delen av kommunen også. Den umiddelbare årsaken var den kalde vinteren dette året, som hadde ført til frosne brønner og vannrør. Vannverket var opprinnelig mot å forlenge ledningsnettet til Nordlia, trulig fordi mye av bygdelaget lå høgt, muligens også på grunn av vannkapasiteten. Løsningen ble å bygge høgdebasseng ved [[Askjum (Østre Toten)|Askjum]] og [[Blikset]], dit vatnet ble pumpa. Mellom 1971 og 1974 ble nordlingene kopla på ledningsnettet til Skreia Vannverk.


På slutten av 1980-tallet kjøpte Østre Toten kommune Skreia Vannverk og de andre vannverka i kommunen. Det ble heftige diskusjoner om hva som skulle bli hovedvasskjelde, men løsningen ble å hente vatn fra [[Mjøsa]].  
På slutten av 1980-tallet kjøpte Østre Toten kommune Skreia Vannverk og de andre vannverka i kommunen. Det kom til heftige diskusjoner om hva som skulle bli hovedvasskjelde, men løsningen ble å pumpe opp vatn fra store djup i [[Mjøsa]]. Motstandernes alternativ var blant annet [[Bergsjøen (Østre Toten)|Bergsjøen]] på Totenåsen.  


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==


*''Oppland Arbeiderblad'', 5/3 1970: «100 husstander i Nordlia interessert i tilknytning til Skreia vannverk». {{nb.no|NBN:no-nb_digavis_opplandarbeiderblad_null_null_19700305_47_54_1}}.
*''Skreia Vannverk A.L. 25 år 1950-1975'', 1975.
*''Skreia Vannverk A.L. 25 år 1950-1975'', 1975.


[[Kategori:Etableringer i 1950]]
[[Kategori:Etableringer i 1950]]
[[Kategori:Vannforsyning]]
[[Kategori:Opphørsår ukjent]]
[[Kategori:Vassforsyning]]
[[Kategori:Østre Toten kommune]]
[[Kategori:Østre Toten kommune]]
[[Kategori:Skreia]]
[[Kategori:Nordlia]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 8. sep. 2023 kl. 10:50

Skreia Vannverk A/L var et privat vannverk i Østre Toten. Alt i 1938 hadde Skreia-folk planer om å etablere et vannverk, men bl.a. på grunn av andre verdenskrig ble det utsatt. I 1950 ble vannverket formelt stifta. Tanken var opprinnelig å skaffe drikkevatn til tettstedet Skreia, men en stor del av Østre Toten fikk etter hvert vann fra dette vannverket. Verket bygde en dam ved Sluken, som fikk tilsig fra Skjeppsjøen (og Fiskelausen?) på Totenåsen. Seinere kom vatnet direkte fra Skjeppsjøen.

Østre Toten kommune og ordfører Einar Hermanrud ønska ikke noe kommunalt vannverk, men ga i stedet støtte til private initiativ. Skreia-verket kom i drift i 1954, og etter noen få år forsynte det et bredt belte langs Mjøsa, fra Totenvika i sør til FaukalplassenKapp i nord.

På seinvinteren 1970 tok Arbeiderparti-folk i Nordlia initativ til å få Skreia-vatn til denne delen av kommunen også. Den umiddelbare årsaken var den kalde vinteren dette året, som hadde ført til frosne brønner og vannrør. Vannverket var opprinnelig mot å forlenge ledningsnettet til Nordlia, trulig fordi mye av bygdelaget lå høgt, muligens også på grunn av vannkapasiteten. Løsningen ble å bygge høgdebasseng ved Askjum og Blikset, dit vatnet ble pumpa. Mellom 1971 og 1974 ble nordlingene kopla på ledningsnettet til Skreia Vannverk.

På slutten av 1980-tallet kjøpte Østre Toten kommune Skreia Vannverk og de andre vannverka i kommunen. Det kom til heftige diskusjoner om hva som skulle bli hovedvasskjelde, men løsningen ble å pumpe opp vatn fra store djup i Mjøsa. Motstandernes alternativ var blant annet Bergsjøen på Totenåsen.

Kilder og litteratur

  • Oppland Arbeiderblad, 5/3 1970: «100 husstander i Nordlia interessert i tilknytning til Skreia vannverk». Digital versjonNettbiblioteket.
  • Skreia Vannverk A.L. 25 år 1950-1975, 1975.