Støvsuger

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 6. mar. 2023 kl. 13:07 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{Thumb|Støvsugerannonse 1914.JPG|Annnonse for Nilfisk støvsuger i katalog for jubileumsutstillingen i 1914. Hjemmestøvsugere fantes, men var forbeholdt de med god råd.|}} '''Stø…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Annnonse for Nilfisk støvsuger i katalog for jubileumsutstillingen i 1914. Hjemmestøvsugere fantes, men var forbeholdt de med god råd.

Støvsugere er ble først laget i 1860-åra i hånddrevne modeller, og fra rundt 1900 ble de produsert med elektrisk motor. Dette apparatet gjorde renhold enklere, og er jo i dag noe de aller fleste har i hjemmet. Prinsippet er enkelt: Ved at det skapes undertrykk i apparatet, suges støv og smuss inn i en beholder eller pose. Mens de første modellene kunne spre omtrent like mye støv som de sugde opp, klarte man etter hvert å lage gode filtre og dermed mye mer effektive støvsugere.

Første gang en støvsuger dukka opp i Norge var i 1904. da ble Norsk Støvsuger Co. etablert, og importerte den første maskinen via København til Kristiania. Dette var en så stor sak at aviser skrev om det.[1] Det handla ikke om en enkel sak man kunne ha stående i skapet, men en større maskin som ble kjørt til de som ville leie den. Støvsugeren ble stående på gata, og slanger ble trukket inn i huset - nesten som en mobil versjon av moderne sentralstøvsugere. Den var elektrisk, og strømmen ble generert av bensinmotoren i kjøretøyet den var montert i. Lørdag den 19. november 1904 var det stor ståhei da maskinen ble demonstrert på Østbanestasjonen i Kristiania.[2] Maskinen ble demonstrert på sofaene i en jernbanevogn, og den sugde opp ikke bare alt støv, men også knapper og skillemynt. Ettersom selve maskinen sto utafor bygningen, eller i dette tilfellet vogna, var det heller ikke noe problem om filtrene ikke var like gode som moderne versjoner - støvet som forsvant ut ble da spredd for alle vinder utendørs. Et liknende firma ble etablert i Trondheim i 1905.[3]

Den første hjemmestøvsugeren ble utvikla i 1906 i USA. Det tok selvsagt tid før det ble vanlig å ha egen støvsuger, men allerede i 1906 solgte Steen & Strøm i Kristiania støvsugere i form av «et net lidet Apparat».[4] I Danmark begynte produksjon av Nilfisk i 1910. Svenske Electrolux, som også lenge har vært et vanlig støvsugermerke i Norge, begynte sin produksjon i 1921. Men lenge var prisen for høy for de fleste - og mange hadde heller ikke strøm, eller i hvert fall ikke godt nok strømanlegg til å kjøre en støvsuger uten å sprenge sikringene. I løpet av mellomkrigstida kom støvsugerne inn i håndbøker for husmødre, men gjerne som et av flere alternativ. Først etter andre verdenskrig begynte det å bli vanlig for de fleste husholdninger å kjøpe egen støvsuger.

Referanser

  1. Ørebladet 1904.10.26. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Buskeruds Blad 1904.11.20. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Nordfjord 1905.04.07. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Ørebladet 1906.10.25. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder