St. Franciskus Xaveriussøstrene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

St. Franciskus Xaveriussøstrene (fork. S.F.X.) er en katolsk, religiøs orden for kvinner. Den er den eneste katolske orden man kjenner til som er grunnlagt i Norge og har klosteret Marias Minde i Bergen, innviet i 1956 som moderkloster og driver også St. Olavs kapell på Voss. Ordenen har navn etter den spanske jesuittpateren og misjonæren St. Frans Xavier (1506–1552). Den har senere også blitt etablert i andre land.

De første nonnene kom til Bergen fra Paris allerede i 1888. Det var biskop Johannes Baptist Fallize som grunnla ordenen i biskopens privatkapell Kristiania den 19. mars 1901, med moderhus i Bergen, og med det offisielle navnet Den Norske Søsterkongregasjon av Den Hellige Franciskus Xaverius.[1] Ordenen skulle særlig ha fokus på «undervisning av børnene og udøvelse af barmhjertighedsgjerninger».[1]

I Fallizes forklaring gikk det fram at han ønsket «at undgaa den ofte tilbagevendende ulempe at støde paa uovervindelige vanskeligheder hos udenlandske forstanderinder»[2].

Ved utgangen av 1902 hadde kongregasjonen allerede 21 søstre og de hadde overtatt hospitalet og menighetsskolen i Stavanger, og i 1923 var den nest størst i Norge med rundt 80 søstre. Mange av disse kom fra Tyskland og Nederland.[1]

På det meste var det 150 nonner i hele kongregasjonen, dette var midt på 1950-tallet.[1] De fleste nonnene jobbet hardt som sykepleiere og lærere på Vestlandet.

I tillegg til å engasjere seg i St. Paul menighet i Bergen og andre menigheter og steder i landet, drev ordenen flere sykehus fram til det offentlige helsevesen tok over:

Referanser

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Sr. Else-Britt Nilsen OP: «120 års innsats for Kirken i Norge», St. Olav nr. 02/2021, ss. 34–37
  2. Kirkelige bekjentgjørelser for Norges apostoliske vikariat av 20. mars 1901, sitert i biskop Schwenzers preken

Kilder