Steigen prestegård

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 12. feb. 2020 kl. 10:16 av Vartind1 (samtale | bidrag) (Ny side: Steigen prestegård eller Laskestad er en gammel prestegård i nåværende Steigen kommune i Nordland. Gården ligger på sørsida av Engeløya i et område med gunstige klimatiske forho…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Steigen prestegård eller Laskestad er en gammel prestegård i nåværende Steigen kommune i Nordland. Gården ligger på sørsida av Engeløya i et område med gunstige klimatiske forhold med en bratt fjellvegg mot nord og åpent lende mot sjøen i sør. I lia ovenfor prestegården ligger verdens nordligste hasselskog og denne er fredet som naturreservat. Prestegården ligger over to kilometer fra den gamle middelalderkirken på Steigen. Prestegården har ligger der den nå ligger ihvertfall siden reformasjonen i 1587 [1]. Like ved kirken lå fra 1223-1797 lagmannssetet for Nordland og dette kan ha vært en medvirkende årsak til at presten bodde såpass langt unna kirken[1]. Prestegården var fra gammel tid en av de største gårder i distriktet. Matrikkelgården utgjorde et areal på nærmere 7 kvadratkilometer, men er siden redusert ved fradeling av husmannsplassene, en rekke tomter og tilleggsjord. Selve innmarka og fjellviddene, samt bygningene er imidlertid beholdt og eies i dag av Opplysningsvesenets fond. Gårddriften er i dag nedlagt, men jordveien leies bort til gårdsbruk i området.

Historie

Prestegårdshagen

Det som har gjort Steigen prestegård kjent er hagen som ble anlagt av sogneprest J. K. R. Wisløff

Fredning

Hovedbygningen og stabburet ble fredet etter Lov om kulturminner i 1991.

Hovedbygningen er en stor to-etasjes bygning bygget i 1884[2], mens Wisløff var sogneprest til Steigen. Bygningen er preget av sveitserstilen, men bygger også på de tradisjonelle midtkammerbygningene[2]. Den har saltak med moderat takutspring og er tekket med firkantskifer. Bygningen er bygd av lafta tømmer og er utvendig kledd med liggende panel av to forskjellige typer. På gavlendene av huset er det supanel med profil i nedre kant og på langsidene er det et mer flatt høvlet ålesundpanel. Vinduene er av empiretypen som ble brukt i store bygninger, med krysspost og to ruter i nedre ramme. Den opprinnelige vindusomrammingen har trekk fra både empirestil og sveitserstil – empiredetaljer over vinduet og sveitserdetaljer under. Mot tunet er det to innganger, en til kontoravdelingen og en til boligen. Boliginngangen fikk i første del av 1900-tallet en glassveranda med luftebalkong over, her var det først en åpen sveitserstilveranda med saltak[3].

Stabburet kan være eldre enn hovedbygningen og er mulig flyttet i Wisløffs tid fra et annet sted på tunet. Det er i 1 ½ etasje, og er lafta av tømmer og kledd med stående rødmalt trepanel. Taket er tekket med firkantskifer og der står et enkelt lite klokketårn[3]

Kilder

  1. 1,0 1,1 Fygle, Svein: Steigen bygdebok. Utg. Steigen kommune. 1980. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. 2,0 2,1 Horgen, Jan E.: Norske prestegarder. Utg. Landbruksforl.. 1999. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. 3,0 3,1 Arkitekurguide for Nord-Norge og Svalbard: Steigen Prestegård: https://arkitekturguide.uit.no/items/show/1269

.