Strøk: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(forsøk på klargjøring og en kategori, men det ble litt klønete, bidra gjerne til å endre)
Ingen redigeringsforklaring
 
(3 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
Et strøk kan best beskrives et avgrenset område i større byer. Strøka har sjelden noen formell status, men i større byer med administrative [[bydel]]er kan strøk og bydeler i noen grad sammenfalle, selv om strøka som regel er mindre enn bydelene de er del av.  
Et '''[[strøk]]''' kan best beskrives et avgrenset, tettbebygget område i byer av en viss størrelse. Strøk har sjelden noen formell status, men i byer med administrative [[bydel]]er kan strøk og bydeler i noen grad sammenfalle, selv om strøkene som regel er mindre enn bydelene de er del av. I sjeldne tilfeller kan et strøk bre seg ut over flere bydeler, slik [[Ila (Oslo)|Ila]] i [[Oslo kommune|Oslo]] ligger i de tre bydelene [[Bydel St. Hanshaugen|St. Hanshaugen]], [[Bydel Sagene|Sagene]] og [[Bydel Grünerløkka|Grünerløkka]].


Når det gjelder Oslo, var grensen mellom strøk og bydeler nokså flytende før bydelsreformene i [[1988]] og [[2003]]. I dag brukes betegnelsen for å beskrive en enhet som er mindre enn selve bydelen, men som samtidig kan spre seg over flere bydeler. Et eksempel på strøk som befinner seg innenfor en og samme bydel, er [[Bjølsen]], [[Torshov]] og [[Lilleborg]], som alle tilhører [[Bydel Sagene|Sagene]] bydel.  Strøket [[Ila]] strekker seg (per 2012) derimot over hele tre bydeler, nemlig [[Bydel St. Hanshaugen]], Sagene og [[Grünerløkka]].
Flere elementer kjennetegner et strøk:
 
*Fysisk størrelse og definerte grenser mot nabostrøkene
*Fellesskap og identitet for beboerne.
*Et lokalt næringsliv med butikker, serveringssteder og servicebedrifter som for en stor del får inntektene sine fra strøkets beboere
 
Historisk er de fleste strøk etablert der det tidligere var jordbruksland, muligheter for havneanløp eller vannkraftressurser. Dette kom også til å prege navnene, og eksempler fra alle tre kategorier er [[Tåsen (strøk)|Tåsen]] (Oslo), [[Sandviken]] (Bergen) og [[Møllebyen]] (Moss).
 
==Kilder==
*Wikipedia: [https://no.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B8k Strøk]


[[Kategori:Verdslig inndeling]]
[[Kategori:Verdslig inndeling]]
[[Kategori:Byer]]
{{bm}}}

Nåværende revisjon fra 13. okt. 2023 kl. 22:49

Et strøk kan best beskrives et avgrenset, tettbebygget område i byer av en viss størrelse. Strøk har sjelden noen formell status, men i byer med administrative bydeler kan strøk og bydeler i noen grad sammenfalle, selv om strøkene som regel er mindre enn bydelene de er del av. I sjeldne tilfeller kan et strøk bre seg ut over flere bydeler, slik Ila i Oslo ligger i de tre bydelene St. Hanshaugen, Sagene og Grünerløkka.

Flere elementer kjennetegner et strøk:

  • Fysisk størrelse og definerte grenser mot nabostrøkene
  • Fellesskap og identitet for beboerne.
  • Et lokalt næringsliv med butikker, serveringssteder og servicebedrifter som for en stor del får inntektene sine fra strøkets beboere

Historisk er de fleste strøk etablert der det tidligere var jordbruksland, muligheter for havneanløp eller vannkraftressurser. Dette kom også til å prege navnene, og eksempler fra alle tre kategorier er Tåsen (Oslo), Sandviken (Bergen) og Møllebyen (Moss).

Kilder