Svorkmo stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stasjonsbygningen i laftet tømmer, arkitekt Finn Knudsen (1864–1911).
Foto: Olve Utne (2010).

Svorkmo stasjon ble åpnet 15. juli 1908 sammen med Thamshavnbanen. Den ligger på Svorkmo i Orkdal kommune, og var på dette tidspunktet banens nordlige endestasjon fram til linjen åpnet videre til Løkken stasjon 15. august 1910 gjennom de bratte og skogkledte Klingliene opp til Løkken Verk. I de opprinnelige planene skulle dette være endestasjonen, og den videre forbindelse opp til gruvene på Løkken skulle være med taubaner. Men allerede før byggingen av banen ble igangsatt i 1905, ble det 20 oktober samme år bestemt at den skulle bygges helt til Løkken Verk, men at det fra Svorkmo skulle det være som et sidespor med noe rimeligere løsninger bygget av det nyetablerte Orkla Grube-Aktiebolag (OGAB). Byggingen av denne linjen videre til Løkken var allerede godt igang da Thamshavnbanen formelt åpnet.

Som følge av vedtaket om å videreføre banen til Løkken, måtte plasseringen av Svorkmo stasjon endres, fra å ligge nord for elva Svorka slik at banen slapp å krysse denne, ble linjen vidererført i bro over Svorka der hvor den renner ut i elva Orkla, og stasjonen ble plassert lenger sør ved Orkla og nærmere Svorkmo sentrum.

Stasjonen ble lagt ned 30. april 1963 da persontrafikken på banen opphørte. I 1983 ble stasjonen gjenåpnet for museumstrafikk, og var museumsbanens sørlige endestasjonen fram til den ble gjenåpnet fram til Fannrem stasjon i 1990.

Galleri

Kilder


Koordinater: 63.1688862° N 9.7478286° Ø