Teglverket på Asak (Skedsmo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
{{Under arbeid}}
{{thumb|BiJens T..png|Jens Torstenson Asak og hans hustru Else}}
<onlyinclude>{{thumb|Mønepanne fra Asak.png|Mønepanne fra teglverket på Asak}}
Jens Tostensen Asak (1808-1880) overtok [[Asak Øvre]], [[Mellomstua]], etter sin far i [[1832]], 24 år gammel. Han var en særdeles aktiv, driftig og nyskapende bonde.  Foruten å bygge nytt våningshus og endre tunet på gården, drev han både fargeri og teglverk.
[[Teglverket på Asak (Skedsmo)| Teglverket på Asak]] ble anlagt i [[1860]] av [[Jens Tostensen Asak]]. Teglverket ble nedlagt i 1908.


Ideen til teglverket fikk han av sin svigerfar, Hans Smedsberg. Han drev teglverk i [[Fet]], og lærte Jens kunsten å brenne teglstein. Ved verket i Stordalen på Asak ble det produsert både murstein, takstein og mønepanner som ble solgt i omegnen.  Mursteinene var større enn de som produseres i dag. Det ble også produsert en utgave med doble murstein. Virksomheten skapte arbeidsplasser i bygda, og Jens gjorde nok gode penger på virksomheten fordi han var en av bygdas storkarer.</onlyinclude>


==Teglverk.==
Teglverket ble etter en tid flyttet til verkenstomta ovenfor [[Asak skole]] da det ikke var mer leire igjen i Stordalen. Her ble det brent stein fram til [[1908]]. En av de som arbeidet på verket, var Thorvald SvendsenHan har fortalt at han var med og bar murstein allerede som smågutt.
{{thumb|Mønepanne fra Asak.png|Mønepanne fra teglverket på Asak}}
I [[1860]] anla Jens teglverk på sin eiendom i Stordalen. Ideen til teglverket fikk han av sin svigerfar Hans Smedsberg. Han drev teglverk i [[Fet]] og lærte Jens kunsten å brenne teglstein. Ved verket i Stordalen ble det produsert både murstein, takstein og mønepanner som ble solgt i omegnenMursteinene var større en di som produseres i dag. Det ble også produsert en utgave med doble murstein.  Virksomheten skapte arbeidsplasser i bygda, og Jens gjorde nok gode penger på virksomheten og var en av bygdas storkarer.  


Teglverket ble etter noe tid flyttet til verkenstomta ovenfor [[Asak skole]] da det ikke var mer leire igjen i Stordalen. Her ble det brent stein fram til [[1908]]. En av de som arbeidet på verket var Thorvald Svendsen. Han har fortalt at han var med og bar murstein allerede som smågutt.
Etter at teglverket ble nedlagt i 1908, bygget sønnen Syvart sag på samme sted. Saga ble drevet av et damplokomotiv. Her ble tømmer skåret til planker og bord. Saga skapte også mange arbeidsplasser i bygda. Et gammelt bilde viser 22 personer og 5 hester i forbindelse med virksomheten på saga.


Etter at teglverket ble nedlagt i 1908, bygget sønnen Syvart sag på samme sted. Saga ble drevet av et damplokomotiv. Her ble tømmer skåret til planker og bord. Saga skapte også mange arbeidsplasser i bygda. Et gammelt bilde viser 22 personer og 5 hester i forbindelse med virksomhet på saga.
Spor etter teglverket i Stordalen finnes fortsatt.  Like ved turstien som går fra [[Asak skole (Leirsund)|Asak skole]] gjennom Stordalen, finner man teglsteinsskår noen hundre meter ovenfor skolen.


Spor etter teglverket i Stordalen finnes fortsatt.  Dersom du går turstien fra Asak skole gjennom Stordalen vil du finne teglsteinsskår ved stien noen hundre meter ovenfor skolen.
==Kilder==


Kilder:
*Asak, Kjell Torstein og Heidi Elisabeth Asak: ''Hilsen fra Asak''. Slektshistorie av 2010.  
*Asak, Kjell Torstein og Asak, Heidi Elisabeth: ''Hilsen fra Asak''. Slektshistorie av 2010.  
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo. Bygdens historie. Bind II'',  Oslo 1950-1952.
*Haavelmo, Halvor: ''Skedsmo bygdens historie bind II'',  Oslo 1950-1952.


[[Kategori:Leirsund]]
[[Kategori:Leirsund]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Fødsler i 1808]]
[[Kategori:Dødsfall i 1880]]
[[Kategori:Personer fra Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Garder i Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Garder i Skedsmo kommune]]
[[Bedrifter i Skedsmo kommune]]
[[Kategori:Teglverk]]
[[Kategori:Teglverk]]
[[Kategori:Etableringer i 1860]]
[[Kategori:Etableringer i 1860]]
[[Kategori:Opphør i 1903]]
[[Kategori:Opphør i 1908]]

Sideversjonen fra 18. feb. 2012 kl. 11:59

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Mønepanne fra teglverket på Asak

Teglverket på Asak ble anlagt i 1860 av Jens Tostensen Asak. Teglverket ble nedlagt i 1908.

Ideen til teglverket fikk han av sin svigerfar, Hans Smedsberg. Han drev teglverk i Fet, og lærte Jens kunsten å brenne teglstein. Ved verket i Stordalen på Asak ble det produsert både murstein, takstein og mønepanner som ble solgt i omegnen. Mursteinene var større enn de som produseres i dag. Det ble også produsert en utgave med doble murstein. Virksomheten skapte arbeidsplasser i bygda, og Jens gjorde nok gode penger på virksomheten fordi han var en av bygdas storkarer.

Teglverket ble etter en tid flyttet til verkenstomta ovenfor Asak skole da det ikke var mer leire igjen i Stordalen. Her ble det brent stein fram til 1908. En av de som arbeidet på verket, var Thorvald Svendsen. Han har fortalt at han var med og bar murstein allerede som smågutt.

Etter at teglverket ble nedlagt i 1908, bygget sønnen Syvart sag på samme sted. Saga ble drevet av et damplokomotiv. Her ble tømmer skåret til planker og bord. Saga skapte også mange arbeidsplasser i bygda. Et gammelt bilde viser 22 personer og 5 hester i forbindelse med virksomheten på saga.

Spor etter teglverket i Stordalen finnes fortsatt. Like ved turstien som går fra Asak skole gjennom Stordalen, finner man teglsteinsskår noen hundre meter ovenfor skolen.

Kilder

  • Asak, Kjell Torstein og Heidi Elisabeth Asak: Hilsen fra Asak. Slektshistorie av 2010.
  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind II, Oslo 1950-1952.

Bedrifter i Skedsmo kommune