Teglverket på Asak (Skedsmo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mønepanne fra teglverket på Asak

Teglverket på Asak i Skedsmo ble anlagt i 1860 av Jens Tostensen Asak. Han var eier av Mellomstua på Nordre Asak og anla teglverk på sin eiendom i Stordalen, og flyttet det senere til verkenstomta. Teglverket ble nedlagt i 1908.

Ideen til teglverket fikk han av sin svigerfar, Hans Smedsberg. Han drev teglverk i Fet, og lærte Jens kunsten å brenne teglstein. Ved verket i Stordalen på Asak ble det produsert både murstein, takstein og mønepanner som ble solgt i omegnen. Mursteinene var større enn de som produseres i dag. Det ble også produsert en utgave med doble murstein. Virksomheten skapte arbeidsplasser i bygda, og Jens gjorde nok gode penger på virksomheten fordi han var en av bygdas storkarer.

Teglverket ble etter en tid flyttet til verkenstomta ovenfor Asak skole da det ikke var mer leire igjen i Stordalen. Her ble det brent stein fram til 1908. En av de som arbeidet på verket, var Thorvald Svendsen. Han har fortalt at han var med og bar murstein allerede som smågutt.

Saga på verkenstomta Asak. Her var det teglverk fram til 1908.

Etter at teglverket ble nedlagt i 1908, bygget sønnen Syvart sag på samme sted. Saga ble drevet av et damplokomotiv. Her ble tømmer skåret til planker og bord. Saga skapte også mange arbeidsplasser i bygda. Et gammelt bilde viser 22 personer og 5 hester i forbindelse med virksomheten på saga. Det vil komme flere opplysninger om saga, og den vil da få sin egen artikkel.

Spor etter teglverket i Stordalen finnes fortsatt. Like ved turstien som går fra Asak skole gjennom Stordalen, finner man teglsteinsskår noen hundre meter ovenfor skolen.

Kilder