Theta-gruppen: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 18: Linje 18:


== Opphør ==
== Opphør ==
25. juni 1942 ble Kristian Ottosen arrestert av [[Gestapo]] og da han hadde en nøkkelstilling i gruppens etterretningssystem, gikk gruppens medlemmer i dekning i Bergen i høyeste alarmberedskap og ordren var at gruppens leder Jan Dahm og Wenche Stenersen (som var den eneste som kunne kodesystemet) måtte enten gå i totalt dekning i Bergen eller komme seg over til Sverige. Arrestasjonen av Ottosen førte imidlertid ikke til en opprulling av gruppen, da han til tross for omfattende tortur, klarte å ikke røpe de andre og ble til slutt sendt i [[konsentrasjonsleir]] som [[NN-fange]].
Wenche Stenersen og Jahn Dahm reiste 8. juli med rutebåten til Bodø under falske navn, og unngikk å bli tatt til tross for kontroll som ble noe slurvete gjennomført da det ikke var samsvar mellom navnene på rassasjerlisten og deres identifikasjonspapirer. Da de gikk iland i Bodø fire dager senere, ble identifikasjonspapirene igjen sjekket, men siden Ottosen ikke hadde røpet noen navn, var de ikke ettersøkte. Fra Bodø tok de buss til Russånes i [[Saltdal]] hvor de natt til 14. juli startet marsjen gjennom ulendt terreng og kunne krysse [[Riksgrensen]] 17. juli. Allerede i august fikk Jan Dahm plass på et fly til Storbritannia, mens Wenche Stenersen arbeidet i ventetiden for sin intetanende onkel [[Rolf Stenersen]] som også hadde flyktet til Sverige og bodde i [[Stockholm]] og arbeidet med analyser for de allierte.
I London ble det arbeidet med en reorganisering av gruppen, men da tyskerne 17. oktober 1942 gjennomførte en razzia på Bryggen, tråkket en noe overvektig feldwebel gjennom en råtten gulvplanke i rommet over gruppens kommandosentral, og rommet ble kompromittert. Jan Dahms mor, alle ansatte, inklusive vaktmester Frank Olsen ble arrestert. Wenche Stenersen fikk høre om den omfattende razziaen på Bryggen i Stockholm av en nylig ankommet venn av faren, og fikk varslet London. I november fikk også Wenche Stenersen plass på fly til Storbritannia og kom seg dit.
Det ble besluttet at det da hadde blitt for risikabelt å gjenoppstarte gruppen i Bergen, og de øvrige gjenværende måtte gå i dekning eller kome seg unna. Gestapo var nå på sporet av flere av dem, både gjennom gjendstander som ble funnet her og ellers i byen, samt gjennom andre arrestasjoner. Bortsett fra Otto Kaurin Nilsen, som var såpass skjermet at han ikke var i søkelyset og ble igjen og fortsatte motstandsarbeid, kom de øvrige seg gjennom ulike reiseruter til ulike tider til Oslo, og derfra videre til Sverige og senere Storbritannia, bortsett fra Frank Olsen og Jacob Landsvik som ble arrestert og endte til slutt i konsentrasjonsleir.
Rommet ble skadet etter tyskerrazziaen på Bryggen, og alle gjenstander i rommet ble fjernet av tyskerne. [[Riksantikvaren]] bestemte i 1981 at Thetagruppens hovedkvarter skulle rekonstrueres og settes tilbake i den stand det var da det ble oppdaget og ødelagt av tyske okkupasjonsmyndigheter høsten 1942. Thetagruppens gjenlevende medlemmer assisterte Riksantikvaren i dette arbeidet. Til Thetamuseet er det blitt samlet inn gjenstander som er tilnærmet lik møblementet fra krigstiden. Gaver fra hele landet har kommet med gjenstander fra krigen for å utstille i rommet, men den eneste originale gjenstanden i rommet er et salongbord som ble funnet på et tysk kontor etter at okkupasjonstiden var over.


== Medlemmer ==
== Medlemmer ==
Skribenter
95 763

redigeringer