Thor Meier Ellefsen

Thor Meier Ellefsen (født 11. desember 1929 i Larvik, død 5. mars 2013 samme sted) var møbelselger, hobbykunstner og forfatter av lokale erindringsbøker. Foreldre var Thoralf Meier Ellefsen (1904–1976) og Dagny Emilie, f. Larsen (1905–1994). Faren ble født i Larvik, og moren ble født i [[]].

Thor Meier Ellefsen ble født i Torstrand torg 1 A, men bodde i Jernbanegata 6 til han var elleve år. Da flyttet familien til leiegården «Trevar'n» (Bugges gate 17). Han eide Cort Adelers gate 5 A 1958–1972. Ellefsen fikk i 1973 oppført et hus i Byskogen (Knausen 9). Han var gift med Bodil, f. Hansen og hadde fire barn.[1]

Ellefsen startet sin yrkeskarriere 13 år gammel som visergutt på Svaneapoteket. Da han var ferdig med skolegangen et par år senere, fikk han jobb der som laborant. Ellefsen ville ikke omgås resten av livet med medisinflasker. Etter et tre måneders snekkerkurs ble han ansatt hos Lars Grimstad i 1946 – med én krone timen i lønn. Da Ellefsen var i tyveårene meldte utferdstrangen seg, og han var til sjøs i halvannet år. Han fant ut at sjølivet ikke var noe for ham og vendte tilbake til Grimstad. I 1960 begynte han som salgsmann i møbelforretningen, som han også kom til å lede i en rekke år. I 1978 ble Lars Grimstad Møbelforretning, Solveig Grimstad & Co. omgjort til aksjeselskap under navnet Lars Grimstad A/S. Grimstad ble ett av tre styremedlemmer. Han jobbet ut året 1996, da han pensjonerte seg.

Journalist Eva Aaserud i Østlands-Posten omtalte Ellefsen slik i artikkelen 50 år blant Grimstads møbler, som ble trykt i avisas utgave av 7. august 1996: «På grunn av godt humør, dyktighet og stor kunnskap har Thor Meier Ellefsen alltid hatt et godt lag med kundene. Service og fagkunnskap har i alle år vært merkelapper på denne mannen.»

Ellefsen hadde en humoristisk erindringsspalte i Larvik Morgenavis i 1995.

Kunstner

Ellefsen var også tegner og kunstmaler på hobbybasis. Larvik lærlingeskole holdt 25. mai 1946 en utstilling i dens tegnesaler på middelskolens murbygning av tegninger laget av elevene. Ifølge Østlands-Postens medarbeider var det en rekke gode arbeider i 2. kl. A (håndverkerne), blant annet av Ellefsen. Lærlingeskolen hadde 23. mai 1947 en større utstilling av tegninger, der Østlands-Postens utsendte skrev at blant annet Ellefsens bidrag var særdeles flott. Han gikk da i 3. kl. B og fikk den nest høyeste karakteren M.tf. til avgangseksamen.

Ellefsen var én av 23 deltakere i Larvik Kunstforenings amatørutstilling, som ble holdt 16. og 23. november 1947. Han deltok som maler i medlemsutstillingen til Larvik Kunstforening, som åpnet 14. mars 1965.

Idrett

Ellefsen var utespiller på IF Frams håndballag fra han var 16 til 38 år gammel, og det ble en god del scoringer. Ellefsen ble særlig kjent for sin backhand. Han fortalte i et intervju med Einar Nord, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 8. september 1990, at det ble håndball, fordi «alle de andre guttane i Jernbanegata skulle spelle håndball. Da var det ikke noe valg.»

Ellefsen var også spydkaster. Han kastet 57 meter, som var brukbart på kretsplan.

Ellefsen ble under årsmøtet til IF Frams håndballgruppe 29. desember 1947 valgt til materialforvalter. Han var i 1950-årene først gruppas formann og senere nestformann. Under håndballgruppas årsmøte 19. november 1959 ble Ellefsen valgt til oppmann for herrene og junior herrene. Han var i 1970-årene sekretær i IF Frams fotballgruppe. Ellefsen var også medlem av finanskomitéen for Framhallen.

Til hyllesten av Larviks fire deltakere i Vinter-OL i Lake Placid 1980 (Bjørg Eva Jensen, Anette Bøe, Øivind Tveter og Tom Erik Oxholm), som ble holdt på Blomsterhaven på Grand hotell 5. mars 1980, skrev Ellefsen en prolog, som ble lest opp av Anne Marie Vik.

Utmerkelser

Under IF Frams tradisjonelle tillitsmannsfest, som ble avviklet 16. januar 1971, ble det utdelt erkjentlighetsmedaljer til medlemmer som i årenes løp hadde gjort en ekstra stor innsats for foreningen. Ellefsen ble tildelt en bronsemedalje.

Bibliografi [2]

Alle bøkene ble publisert av Norgesforlaget AS

Referanser

  1. Forfatterteamet: Sånn var'e bare, Porsgrunn 2009, s. 9
  2. Tidligere utgivelser

Kilder