Byskogen (Larvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eneboliger i Mesterfjellveien (tidligere Utsiktsveien) sett østover.
Foto: Roy Olsen (2014).

Byskogen er en bydel i Larvik kommune. Navnet henspiller på at det var en skog der før i tiden. Området ligger øst for Hovedbyen med Byskogveien/Kristian Fredriks vei som «grensegater».

Hus

Bebyggelsen er sterkt dominert av frittliggende eneboliger. Langs Frankendalsveien og Dr Holms vei sørger Larvik Boligbyggelags fire- og seksmannshus, blokker ved Frostvedtveien og rekkehus øverst i Skrenten for variasjon.

Bydelen hadde en skole, som ble nedlagt, men ingen dagligvarehandel (per 2017).

Historie

Frostvedtveien ved Byskogen skole.
Foto: Roy Olsen (2015).

Utbyggingen av Byskogen begynte på 1920-tallet. Den bredte seg fra Byskogveien og østover langs Håkons gate, Sverres gate, Heibergs gate og Utsiktsveien helt til den andre verdenskrig satte en midlertidig stopper for det i 1940. Etter en byutvidelse mot Hedrum kommune i 1948 ble det ytterligere fart på boligreisningen, med Larvik Boligbyggelag som sentral aktør. I dette tidsrommet bredte boområdet seg nordover mot Dr Holms vei og bygrensen samt østover mot Frankendalsveien.

På 1950-tallet begynte utbyggingen av Byskogen Øst (Områdene på begge sider av Håkons gate helt fram til fjellene mot Yttersø og bygrensen mot Hedrum/Tagtvedt den gang). Det meste var utbygd der i løpet av 1960-tallet, med unntak av et område lengst øst. Det sto ferdig i 1972.

I mellomtiden hadde man begynt på utbyggingen av Byskogen Nord (Bakkene opp mot Ulåsen og Doktorfjellet), men bygrensen mot Hedrum kommune satte en midlertidig stopper for videre ekspansjon i 1969.

Kjælenavnet på en person fra Byskogen er «byskaukatt».

Kjente «byskaukatter»

Kilder