Torstrand

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Torstrand sett fra Oseberget.
Foto: Roy Olsen (2012).
Torstrand på Ivar Refsdals Larvik-kart fra ca. 1920 (skanna fra Aschehougs konversationsleksikon).
Torstrand 1927, Ing. Dahls Opmåling.

Torstrand er en bydel i Larvik kommune. Om lag 2000 personer var bosatt her i 2005. Disse går under betegnelsen «sandlopper», for bydelen er nesten utelukkende anlagt på sandgrunn. Torstrand har trolig sitt navn etter en Tor som drev den tidligere gården Fjellsnes i 1640-årene.

Bebyggelsen oppstod allerede på 1600-tallet, og Strandgata (tidligere Sandgaden) er bydelens eldste gate. Rester etter et strandet fartøy fra jernalderen har blitt funnet. Tradisjonelt har Torstrand vært en arbeiderbydel. Industrien, deriblant glassverk, har ligget langs sjøen. I dag (2010) har dette endret seg. Torstrand kan by på et bredt spekter av skole- og utdannelsesmuligheter: Mesterfjellet skole og Thor Heyerdahl videregående skole. Larvik havn, én av Norges største havner, ligger på Torstrand. Smiestranda er badested. Karistranda er småbåthavn.

Idrettsforeningen Fram (med Framhallen), Arena Larvik og Farrishallen ligger også i denne bydelen. Den nedlagte A.I.F.-klubben Fagen hadde ei fotballslette øst for Frankendalsbakken. Torstrand har tidligere hatt et aktivt forretningsliv. I 1949 var det 55 forretninger i bydelen, men de fleste av dem er nå nedlagt.

Befolkningens rekreasjonsområde er Furumoa, hvor bl.a. Torstranddagen avholdes.

Bydelens velforening er Torstrand vel og Grendehuset er Storgata 103.

Kollene Andersenfjellet, Gundersenfjellet, Oseberget og Sukkertoppen ligger i bydelen.

Undersbo kirkegård ble innviet i 1880 for å avlaste Torstrand kirkegård, som var i ferd med å fylles opp. Den gamle kirkegården, «Gamlekjærrgår'n», var i drift fra 1863 til 1905.

Baptistkirken holder til i et bolighus i Ryes gate 22.

Kjente «sandlopper»

Kilder